Standard & Poor's: Pad BDP-u BiH za pet posto, oporavak naredne godine

05.05.2020. 09:27 / Izvor: SRNA
Standard & Poor's: Pad BDP-u BiH za pet posto, oporavak naredne godine

Prema mišljenju analitičara ove agencije, zadržavanje rejtinga "B" sa stabilnim izgledima znači da se očekuje da će mjere koje se preduzimaju u BiH doprinijeti ublažavanju negativnih efekata.

Međunarodna rejting agencija "Standard & Poor's"  ocjenjuje da će bruto domaći proizvod /BDP/ ove godine u BiH, zbog pandemije virusa korona, biti smanjen za pet posto, da će fiskalni i spoljnji izgledi BiH biti pogoršani, a da se ekonomski oporavak očekuje 2021. godine.

"U odnosu na redovnu procjenu sa početka marta, zadržan je rejting `B`, dok su izgledi izmijenjeni sa pozitivnih na stabilne", saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Rejting bi u narednih 12 mjeseci mogao biti i povećan, ukoliko ekonomski oporavak bude i snažniji, ili brži od očekivanog ukoliko se poboljša klima u kojoj se donose domaće politike.

"Bilo bi poželjno vidjeti politike zasnovane na konsenzusu, koje su orijentisane ka strukturalnim reformama i snažnijoj podršci ekonomskom rastu", navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju analitičara ove agencije, zadržavanje rejtinga "B" sa stabilnim izgledima znači da se očekuje da će mjere koje se preduzimaju u BiH doprinijeti ublažavanju negativnih efekata pandemije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital