BiH do kraja godine čekuje pad BDP-a od 2,3 posto

26.05.2020. 12:02 / Izvor: SRNA
BiH do kraja godine čekuje pad BDP-a od 2,3 posto

Neizvjesnost i turbulencije na međunarodnom i na domaćem tržištu prilično negativno bi se mogle odraziti na kretanja investicija u ovoj godini.

U BiH se, pod pretpostavkom da širenje virusa korona bude ograničeno na prvu polovinu godine, na kraju ove godine može očekivati realni pad bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od 2,3 odsto, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Početak ove godine karakterisalo je dodatno usložnjavanje međunarodnih ekonomskih prilika i pojava virusa korona, što će imati veoma negativne implikacije na privredna kretanja u svijetu, regionu i u samoj BiH.

Intenzitet i dužina trajanja novonastalih okolnosti u suštini će odrediti kretanje ekonomskog rasta kratkoročno, ali i srednjoročno, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje.

Svjetska banka predviđa u ovoj godini drastičan pad BDP-a na širem evropskom i evroazijskom prostoru u intervalu od 2,8 do 4,4 odsto, u zavisnosti od trajanja i inteziteta širenja pandemije kovid-19, dok se za područje zapadnog Balkana predviđa pad BDP-a od 1,9 do 3,2 odsto u slučaju prelivanja krize i u drugu polovinu ove godine.

Navodi se da, uprkos neizvjesnosti o dužini trajanja i kvantifikaciji posljedica pandemije virusa korona na svjetsku privredu, nema nikakve sumnje da će ekonomske posljedice biti izrazito negativne.

Već sada je sasvim izvjesno da će širenje ovog virusa prevashodno dovesti do usporavanja svjetske trgovine, a posljedično i ostalih komponenti ekonomskog rasta, kao što su investicije i privatna potrošnja.

Neizvjesnost i turbulencije na međunarodnom i na domaćem tržištu prilično negativno bi se mogle odraziti na kretanja investicija u ovoj godini.

Ovo se prevashodno odnosi na privatne investicije u okviru kojih se očekuje pad od više od 10 odsto, dok će kretanje javnih investicija u velikoj mjeri zavisiti od raspoloživosti finansijskih sredstava i opredjeljenosti nadležnih institucija hoće li koristiti ovu polugu za očuvanje ekonomskog rasta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital