Obim tržišta nepokretnosti u RS smanjen za 40 posto

05.08.2020. 13:49 / Izvor: SRNA
Obim tržišta nepokretnosti u RS smanjen za 40 posto

Obim tržišta nepokretnosti u Republici Srpskoj je tokom vanrednog stanja usljed pandemije virusa korona, od 3. aprila do 23. maja, smanjen za 40%.

Obim tržišta nepokretnosti u Republici Srpskoj je tokom vanrednog stanja usljed pandemije virusa korona, od 3. aprila do 23. maja, smanjen za 40% u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove RUGIPP-a Dragan Stanković kaže da je u tom periodu najviše prometovano poljoprivrednim zemljištem - 30% i stanovima - 22% u odnosu na ukupan broj prometovanih nepokretnosti.

On je naglasio da je najviše kupoprodajnih ugovora zabilježeno u Bijeljini i Banjaluci, dok je najviše prometovanih nepokretnosti zabilježeno u Laktašima, saopšten je iz RUGIPP-a.

"Ukupna suma cijena nepokretnosti ostvarenih u kupoprodajnim ugovorima registrovanim u Registru cijena nepokretnosti za period 1. januar - 30. jun iznosi 239.388.240 KM, te je za 47.266.817 KM manja u odnosu na isti period 2019. godine", rekao je Stanković.

On kaže da je u aprilu registrovano skoro 60% manje kupoprodajnih ugovora u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Prema njegovim riječima, u narednim mjesecima zabilježen je rast predaje zahtjeva za promjenu upisa prava vlasništva u evidencijama RUGIPP-a, tako da je u junu ove godine registrovano 7% više kupoprodajnih ugovora nego u istom periodu prošle godine.

Stanković, koji je i supervizor radne grupe koja radi na sprovođenju CILAP projekta u okviru Sektora za normativne poslove, evropske integracije i međunarodne projekte RUGIPP-a, kaže da se cijene nepokretnosti nisu mijenjale.

On je podsjetio da od početka osnivanja Registra cijena nepokretnosti Republike Srpske, odnosno u periodu od 1. januara 2017. do 30. juna ove godine zabilježen promet veći od 2 mlrd KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital