Croatia Airlines, Air Serbia i Montenegro Airlines izgubili 100 milijuna eura

08.08.2020. 09:53 / Izvor: seebiz.net
Croatia Airlines, Air Serbia i Montenegro Airlines izgubili 100 milijuna eura

Krajem prošlog mjeseca, crnogorska vlada ubrizgala je 10,4 milijuna eura u svog aviopriejvoznika kako bi mu osigurala likvidnost.

Preostali nacionalni prijevoznici iz bivše Jugoslavije trebali bi ove godine objaviti rekordne gubitke zbog pandemije koronavirusa, čija se procjena kreće do 100 milijuna eura.

Većina aviokompanija također je izgubila zaradu i u 2019. godini. Međutim, vlade u svakoj od tri države obvezale su se na pružanje pomoći, izvještava Ex-Yu Aviation.

Air Serbia je nagomilala više od trideset milijuna eura gubitaka do nastavka komercijalnih letova krajem svibnja, a srbijansko Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture najavilo je kako se nada da će ublažiti gubitke u avionskom sektoru zemlje, koji uključuje i nacionalnu zračnu luku, zračne luke i pružatelja usluga u zračnoj plovidbi do kraja godine sa 200 milijuna eura.

Prema Ministarstvu, zemlja će pružiti direktnu fiskalnu podršku Air Srbiji kao glavni način pomoći. Iznos će ovisiti o konačnom financijskom padu usljed Covid-19, kao i o iznosu potrebnom za jačanje uloge Air Srbije širom Balkana.

Croatia Airlines zabilježio je neto gubitak od 23,1 milijuna eura tokom prve polovine godine, što je gotovo dvostruko više od gubitka u prvoj polovici 2019. Tokom prvih šest mjeseci prihod je smanjen za 52,4 posto. Avionska kompanija je rekla da je prerano procjenjivati financijske posljedice, jer je pandemija još uvijek u toku, ali navela da su bile velike. Tvrtka je od države zatražila nešto više od devedeset milijuna eura za upravljanje krizom.

Montenegro Airlines također osjeća efekte pandemije. Tvrtka je tokom prve polovine godine izgubila više od petnaest milijuna eura prihoda, dok tek treba procijeniti ukupne gubitke nastale pandemijom Covid-19.

"Trenutno je nemoguće procijeniti gubitke tvrtke kao rezultat koronavirusa jer pandemija još traje. U svakom slučaju, govorimo o višemilijunskom gubitku. Naznaka je da su tokom prve polovine godine prihodi Montenegro Airlinesa smanjeni za 15.110.063 eura", naveo je prijevoznik.

Krajem prošlog mjeseca, crnogorska vlada ubrizgala je 10,4 milijuna eura u svog aviopriejvoznika kako bi mu osigurala likvidnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital