Zaposlenost u Srpcu rekordna, zaslužni novi investitori i privrednici

14.09.2020. 12:39 / Izvor: Glas Srpske
Zaposlenost u Srpcu rekordna, zaslužni novi investitori i privrednici

Broj zaposlenih na području srbačke opštine već godinama je u porastu.

Broj zaposlenih na području srbačke opštine već godinama je u porastu i trenutno iznosi 2.828, čime je nadmašen poslijeratni rekord iz 2010. godine kada je radnu knjižicu imalo 2.740 osoba.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je od te godine zabilježen trend pada zaposlenosti, pa su tako posao u 2013. godini imala 2.362 lica, ali je stanje značajnije popravljeno u posljednje tri godine.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona nije značajnije uticala na zaposlenost, što se vidi i po broju od 1.302 nezaposlenih na kraju juna, za razliku od prošle godine kada je posao tražilo 1.434, a 2015. godine čak 1.962 Srpčana.

"Do poboljšanja privrednog ambijenta su doveli pojednostavljeni i ubrzani administrativni zahtjevi za osnivanje preduzeća, oslobađanje od plaćanja taksi za socijalne i boračke kategorije i stimulacije za otvaranje novih radnih mjesta. Smanjenje broja nezaposlenih nije isključivo rezultat novih zapošljavanja, već i odliva stanovništva u druge zemlje, ali najzaslužniji za pozitivne trendove su upravo novi investitori i privrednici koji su proširili postojeće pogone", rekao je Dragosavljević.

On dodaje da je Opštinska uprava Srbac od 2017. do 2019. godine plasirala 71.500 KM iz budžeta za zapošljavanje 47 radnika, koji su pronašli posao u 18 poslovnih subjekata.

Direktorica srbačke filijale Zavoda za zapošljavanje RS Milanka Šnjegota Srdić kaže da su još veća sredstva o ovom pitanju izdvojena putem javnih poziva koji su realizovani zahvaljujući Zavodu i resornom ministarstvu.

"Samo u prošloj godini za zapošljavanje i samozapošljavanje 154 osobe iz Srpca izdvojeno je 542.000 KM. Svakodnevno pomažemo nezaposlenima preko našeg Kluba za traženje posla koji je po uspješnosti već godinama u samom vrhu klubova na nivou RS i BiH", rekla je ona. 

Imajući u vidu da Srbac obiluje plodnim ravnicama i da najveći broj stanovnika živi od poljoprivrede, značajna sredstva su uložena upravo u ovu oblast.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da je od ukupno 4,93 miliona KM, koje je u prošloj godini Investiciono-razvojna banka RS plasirala u Srbac, najveći dio usmjeren u poljoprivrednu proizvodnju.

"Sličan trend je nastavljen i u ovoj godini pa ćemo za koji dan raspisati javni poziv za dodjelu oko 20 plastenika sa rasadnim materijalom, za šta smo putem IRB-a obezbijedili 75.000 KM. Na ovaj način obezbijedićemo egzistenciju mnogima koji nemaju posao, već žive isključivo od poljoprivrede", rekao je Miholjčić.

Procvat

Doba industrijskog procvata u Srpcu trajalo je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, kada su otvorene brojne fabrike koje su tokom i nakon rata ugašene. Krajem 1990. godine u Srpcu je bilo zaposleno rekordnih 5.100 radnika, od čega oko 600 u privatnom sektoru. Tih godina Srbac je imao i rekordnih 24.000 stanovnika, za razliku od zadnjeg popisa po kojem u ovoj opštini živi manje od 15.000 stanovnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital