Koje ekonomske velesile će vladati svijetom 2050.godine?

Kapital / IZVJEŠTAJI

Koje ekonomske velesile će vladati svijetom 2050.godine?

Iako je izazovno predviđati kako će se stvari odvijati u budućnosti, većina ekonomista slaže se u jednom - današnja tržišta u razvoju će biti sutrašnje ekonomske velesile.

30.12.2020. 10:54 / Izvor: BBC

Za 30 godina većina najvećih svjetskih ekonomija će biti one koje su upravo danas u razvoju, a koje bi u budućnosti mogle nadmašiti velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Njemačke.

Brexit, pandemija i poteškoće u trgovanju donijeli su ekonomske padove, ali uprkos ovim izazovima, predviđa se da će svjetska ekonomija rasti brzim tempom tokom idućih nekoliko decenija. Zapravo, predviđa se da će do 2050. godine globalno tržište biti udvostručeno, čak iako Ujedinjene nacije (UN) predviđaju da će svjetska populacija rasti samo za skromnih 26 posto, piše BBC.
 


Ovaj rast će sa sobom donijeti puno promjena. Iako je izazovno predviđati kako će se stvari odvijati u budućnosti, većina ekonomista slaže se u jednom - današnja tržišta u razvoju će biti sutrašnje ekonomske velesile.

Prema izvještaju jedne od najvećih međunarodnih računovodstvenih kompanija na svijetu PwC, lista svjetskih ekonomskih sila u 2050. godini će izgledati ovako:

1. Kina
2. Indija
3. SAD
4. Indonezija
5. Brazil
6. Rusija
7. Meksiko
9. Njemačka
10. Ujedinjeno Kraljevstvo


Čak će i relativno male ekonomije poput ekonomija Vijetnama, Filipina i Nigerije zabilježiti velike skokove na rang-listama u naredne tri decenije, navodi se u izvještaju PwC-a.

Kina koja zauzima prvo mjesto već se može pohvaliti vodećom ekonomijom na svijetu s obzirom na kupovnu moć njenog stanovništva. Kina je zabilježila značajne ekonomske dobitke tokom protekle decenije, a ekonomisti predviđaju da se pravi rast očekuje tek u narednim decenijama.

Očekuje se da će druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu Indija zabilježiti veliki rast u naredne tri decenije, uz prosječan rast BDP-a od pet posto godišnje, što će je učiniti jednom od najbrže rastućih ekonomija na svijetu. Do 2050. godine predviđa se da će Indija biti druga najveća svjetska ekonomija i predstavljat će 15 posto ukupnog svjetskog BDP-a.

Veliki skok u naredne tri decenije mogao bi zabilježiti i Meksiko koji bi se trebao naći na sedmom mjestu, umjesto trenutnog 11. mjesta na ljestvici. Najveće zasluge za ovaj rast pripisuju se porastu proizvodnje i izvoza u Meksiku.

Ovdje možete pogledati kompletnu listu te analizu.

PODIJELI:
TAGOVI:

ekonomija

velesila

2050

izvještaj

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital