Dolar oslabio, investitori oprezni zbog fiskalnih poticaja

10.02.2021. 11:20 / Izvor: HINA
Dolar oslabio, investitori oprezni zbog fiskalnih poticaja

Dolar je u utorak oslabio na međunarodnim tržištima prema drugim najvažnijim valutama jer su investitori oprezniji u vezi izgleda za američku valutu u uvjetima očekivanih velikih fiskalnih poticaja.

Dolar je u utorak oslabio na međunarodnim tržištima prema drugim najvažnijim valutama jer su investitori oprezniji u vezi izgleda za američku valutu u uvjetima očekivanih velikih fiskalnih poticaja, dok je bitcoin dosegnuo nove rekordne razine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u minusu 0,4 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 90,56 bodova.

Tečaj eura istodobno je ojačao 0,5 posto, na 1,2111 dolara. Drži se tako iznad najnižih razina u dva mjeseca od 1,9520 dolara, na koje je u jednom trenutku skliznuo u petak.

Britanska funta ojačala je 0,25 posto, na 1,3777 dolara. Kreće se tako blizu najviših razina od travnja 2018. godine od 1,3788 dolara koje je u jednom trenutku dosegnula tijekom prijepodneva.

Dolar je oslabio i 0,6 posto prema jenu u odnosu na prethodno zatvaranje, na 104,61 jen.

U fokusu investitora su očekivani fiskalni poticaji novog američkog predsjednika Joea Bidena, u vrijednosti 1.900 milijardi dolara, za koje se nadaju da bi ih američki Kongres mogao prihvatiti već ovoga mjeseca. Takva očekivanja posljednjih su tjedana podupirala jačanje dolara.

No neki analitičari sada kažu da će velika fiskalna potrošnja zajedno s nastavljenom krajnje popustljivom monetarnom politikom u SAD-u biti uteg američkoj valuti.

Razočaravajući podaci s američkog tržišta rada objavljeni u petak zaustavili su dvotjedni uspon dolarova indeksa koji je rezultirao njegovim skokom na najviše razine u više od dva mjeseca od 91,6 bodova.

Najveći dobitnik od slabljenja dolara bile su kriptovalute, pri čemu je vrijednost bitcoina premašila rekordnih 48.000 dolara, nakon skoka od 20 posto u prekonoćnom trgovanju nakon što je tvrtka Tesla objavila da je uložila oko 1,5 milijardi dolara u tu kriptovalutu i da će u budućnosti prihvaćati plaćanje njezinih automobila i drugih proizvoda u bitcoinima.

Bitcoin je tako od početka godine već u plusu 62 posto, nakon skoka za 300 posto u prošloj godini, jer investitori traže alternativu američkoj valuti budući da američka središnja banka Fed drži kamatne stope na nuli.

Oko podneva mu je vrijednost iznosila 45.865 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital