Oporavak ekonomije u BiH uz prosječnu stopu rasta od tri posto

23.02.2021. 10:46 / Izvor: Akta.ba
Oporavak ekonomije u BiH uz prosječnu stopu rasta od tri posto

U BiH se od 2021. do 2023. godine očekuje postepeni oporavak sa prosječnom stopom ekonomskog rasta od tri odsto na godišnjem nivou

U BiH se od 2021. do 2023. godine očekuje postepeni oporavak sa prosječnom stopom ekonomskog rasta od tri odsto na godišnjem nivou, navela je Direkcija za ekonomsko planiranje u Programu ekonomskih reformi za taj srednjoročni period.

Očekivana stopa ekonomskog rasta za ovu godinu je 2,5 odsto, za narednu godinu je 3,1 odsto, dok je očekivana stopa ekonomskog rasta za 2023. godinu 3,4 odsto.

Pretpostavlja se da bi ključni oslonac ekonomskog rasta tokom ovog perioda trebalo da predstavlja domaća tražnja kroz povećanje privatne potrošnje i investicija.

Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u BiH, očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova praćeno povećanjem broja zaposlenih i prihoda od izvoza robe i usluga, trebalo bi da rezultira povećanjem raspoloživog dohotka građana, a samim tim i povećanjem privatne potrošnje.

Tako se od 2021. do 2023. godine očekuje prosječna stopa rasta privatne potrošnje od oko dva odsto.

U ovom periodu očekuje se i postepena stabilizacija javnih finansija kroz smanjenje javnih rashoda i istovremeno povećanje javnih prihoda kako bi se ograničio rast javne potrošnje.

Značajno opterećenje kada je riječ o javnim finansijama u BiH moglo bi predstavljati vrlo izvjesno povećanje javnog duga koji je direktna posljedica pandemije virusa korona i biće vidljivija u srednjem roku, navela je Direkcija.

Zbog toga se od 2021. do 2023. godine očekuje blagi rast javne potrošnje od 0,3 odsto na godišnjem nivou.

U ovom periodu, uz poboljšanje poslovnog ambijenta, investicije bi za razliku od prethodnih godina mogle imati značajniji rast, od oko 7,5 odsto na godišnjem nivou, a samim tim i njihov veći doprinos u očekivanom rastu bruto domaćeg proizvoda.

Očekuje se da će javne investicije predstavljati nešto važniju polugu za podsticanje ekonomskog rasta u srednjem roku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital