Bosch vjeruje da su AIoT, elektrifikacija i zeleni vodik budućnost

Kapital / IZVJEŠTAJI

Bosch vjeruje da su AIoT, elektrifikacija i zeleni vodik budućnost

Bosch je dobro prošao kroz prvu godinu pandemije koronavirusa.

27.04.2021. 13:02 / Izvor: Akta.ba

Bosch, dobavljač tehnologije i usluga, kombinira internet stvari (IoT) s umjetnom inteligencijom (AI) i vjeruje da će elektromobilnost omogućiti razvoj novih poslovnih prilika na temelju dubokih tehnoloških i ekoloških promjena koje su trenutačno u tijeku.

 • Glavni izvršni direktor Boscha Denner: „Bosch je dobro prošao kroz prvu godinu pandemije koronavirusa.”

  Kad je riječ o pogonskim sklopovima, elektromobilnost postaje buduća temeljna djelatnost.

  Glavni financijski direktor Boscha Asenkerschbaumer: „Zahvaljujući dobrom prvom kvartalu, Bosch je uspješno započeo 2021.”

  AIoT: prodajni cilj od 8 milijuna uređaja za dom s mogućnošću povezivanja.

  Gorive ćelije: od 2021. do 2024. godine Bosch planira u ovu tehnologiju uložiti milijardu eura.

  Poslovna godina 2020: prodaja u iznosu od 71,5 milijardi eura, rezultat 2,0 milijarde eura.

"Bosch je dobro prošao kroz prvu godinu pandemije koronavirusa”, izjavio je Dr. Volkmar Denner, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH, na konferenciji za tisak prilikom predstavljanja godišnjeg izvještaja tvrtke za 2020.

"Mi smo jedni od pobjednika u prijelazu na elektromobilnost i značajno širimo svoje softversko poslovanje tako što počinjemo uvoditi umjetnu inteligenciju.” 

U tehnologiji pogonskih sklopova, elektromobilnost se nameće kao jedna od Boschevih temeljnih djelatnosti. Denner je izvijestio da tvrtka ulaže velika početna sredstva u ovo područje: samo ove godine dodatnih 700 milijuna eura.

Početna ulaganja u elektromobilnost do sada iznose pet milijardi eura. Boschev prihod od prodaje dijelova električnih pogonskih sklopova trenutno raste dvostruko brže od tržišta, gotovo 40 posto. Cilj je upeterostručiti godišnju prodaju na ukupno pet milijardi eura do 2025. godine i doći do točke povratka investicija godinu dana ranije.

"Elektromobilnost već dugo nije obična oklada na budućnost. Naša se početna ulaganja sada počinju isplaćivati”, rekao je Boschev glavni izvršni direktor na internetskoj konferenciji za tisak. Sveukupno, Bosch je do kraja 2020. zabilježio narudžbe u vrijednosti preko 20 milijardi eura. 

U prva tri mjeseca ove godine prodaja Grupe Bosch porasla je 17,0 posto na godišnjoj razini.

"Zahvaljujući dobrom prvom kvartalu, Bosch je uspješno započeo 2021.”, rekao je prof. Stefan Asenkerschbaumer, glavni financijski direktor i zamjenik predsjednika upravnog odbora. Uvjeren je da će 2021. biti dobro odrađena, ali očekuje da će to biti još jedna izazovna godina. Za tekuće izvještajno razdoblje očekuje se porast prodaje od otprilike 6 posto na godišnjoj razini, dok će se marža od poslovanja malo poboljšati na oko 3 posto - ili oko 4 posto bez troškova restrukturiranja.

Međutim, to ovisi o učincima prepreka u proizvodnji poluvodiča, koje je teško procijeniti. „Godina 2021. bit će važna točka na našem putu da vratimo ciljanu maržu od oko 7 posto u sljedeće dvije do tri godine”, izjavio je Asenkerschbaumer. Ohrabrujuća poslovna 2020. godina, unatoč pandemiji, s poslovnim rezultatom (EBIT od poslovanja, prilagođen u skladu s učincima raspodjele nabavne cijene za Automotive Steering i BSH Hausgeräte) od 2,0 milijarde eura za Bosch predstavlja zdravu osnovu na kojoj će nastaviti ulagati u područja koja će u budućnosti biti od velike važnosti. S prodajom od 71,5 milijardi eura, potrošnja na istraživanje i razvoj ostala je u osnovi nepromijenjena na 5,9 milijardi eura, a EBIT marža od poslovanja dosegla je 2,8 posto. Prilagođena troškovima restrukturiranja, što je dodatno otežalo situaciju 2020. godine, ta je brojka iznosila 4,7 posto.

Megatrend povezivosti: kupci postaju sastavni dio razvoja

Bosch želi iskoristiti prednost u odnosu na konkurenciju koja proizlazi iz bogatog iskustva kombiniranja povezivosti (internet stvari, IoT) i umjetne inteligencije (AI) i kojom će razvijati buduće poslovanje te tako postati vodeća AIoT tvrtka. Bosch predviđa da će proizvodi s omogućenom umjetnom inteligencijom u sljedećih nekoliko godina ostvariti prodaju od milijardu eura. Očekuje se da će se prodaja uređaja s omogućenom povezivošću za dom udvostručiti: od četiri milijuna prošle godine do oko osam milijuna jedinica 2021. godine.

Osim toga, Bosch želi iskoristiti AI za procjenu podataka o tome kako se kupci koriste njegovim proizvodima i na taj način razvijati ažuriranja softvera kojima se nude nove funkcije i usluge za te kupce.

"Povezivanjem stvari dolazimo do znanja o tome kako se stvari koriste. To nam omogućuje da kontinuirano poboljšavamo svoje proizvoda, ažuriramo ih i pružamo svojim kupcima više prednosti.” Na području videosigurnosti, na primjer, videoanaliza temeljena na neuronskim mrežama otvara nove mogućnosti. U tu svrhu Bosch ugrađuje detektore u nove kamere i u AI kutiju koja se može povezati s već ugrađenim uređajima. Prva je primjena detektor prometa koji će u početku moći prepoznati i precizno locirati vozila u prometnim gužvama, čak i u lošim uvjetima osvjetljenja. Što više podataka uđe u aplikaciju za korisnike, to će više AI moći učiniti, uključujući precizno otkrivanje nesreća", kažu u tvrtki. 

Megatrend elektrifikacije: nove prilike u nekoliko poslovnih područja

Globalni napori u borbi protiv klimatskih promjena potiču elektrifikaciju i zeleni vodik. Denner vjeruje da elektrifikacija otvara nove prilike u nekoliko poslovnih područja: „Elektrifikacija zahtijeva rješenja ne samo za električnu vožnju u automobilima, već i za električno grijanje u zgradama.” Ključni pokretači promjena na području elektromobilnosti pad su troškova baterija i norme emisija osmišljene radi ispunjenja ciljeva klimatskog djelovanja. U građevinskoj tehnologiji, posebno u grijanju i klimatizaciji, upotreba dizalica topline i obnovljivih izvora ima sve veću ulogu. 

Na primjer, u sustavima grijanja Bosch raste puno brže od ostatka tržišta zahvaljujući rješenjima temeljenim na električnoj energiji. Prodaja dizalica topline porasla je za više od 20 posto u 2020.; Denner očekuje da će se utrostručiti do 2025. godine. Tvrtka također predviđa da će obnova stambenih zgrada predviđena europskim zelenim planom pružiti snažan poticaj rastu. Imajući to na umu, Bosch želi iskoristiti svoj „investicijski utjecaj, velike proizvodne mogućnosti i stručnost u komercijalizaciji”. U slučaju Boschevih posebno učinkovitih i tihih dizalica topline tipa zrak-voda, u Njemačkoj se 2020. prodaja jedinica gotovo udvostručila. 

Megatrend u vodiku: tržište gorivih ćelija vrijedno milijarde
Bosch se fokusira i na tržište rasta megatrenda u vodiku: tvrtka vjeruje da će tržište zelenog vodika u EU-u vrijediti gotovo 40 milijardi eura do 2030. s godišnjim stopama rasta od 65 posto. Gorive ćelije pretvaraju vodik u električnu energiju, a Bosch razvija i stacionarna i mobilna rješenja za gorive ćelije. Od 2021. do 2024. godine Bosch planira uložiti milijardu eura u tehnologiju gorivih ćelija. „Bosch je već spreman za H2”, izjavio je Denner. Plan je ove godine pustiti u rad 100 stacionarnih postrojenja na gorive ćelije. Njima će se električnom energijom opskrbljivati korisnici poput podatkovnih centara, industrijskih proizvođača i stambenih područja. Jedna stacionarna goriva ćelija s krutim oksidom, smještena u središtu Bamberga u Njemačkoj, puštena je u rad krajem ožujka 2021. godine u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Stadtwerke Bamberg. 

Bosch procjenjuje da će tržište mobilnih komponenata gorivih ćelija vrijediti oko 18 milijardi eura do kraja desetljeća. Denner vjeruje da se Bosch ovdje nalazi u dobroj poziciji: „Možemo biti predvodnik i na ovom tržištu.” Bosch je nedavno pokrenuo zajedničko ulaganje s kineskom tvrtkom Qingling Motor Group s ciljem proizvodnje pogonskih sustava s gorivim ćelijama. Testni vozni park od 70 kamiona trebao bi biti na cestama prije kraja ove godine. 

Denner: Planovi EU-a mogu ugroziti ugljičnu neutralnost

Denner ne vjeruje da početni planovi EU-a za emisijski standard Euro 7 imaju smisla; međutim, izrazio je zadovoljstvo što rasprava sada pokazuje naznake promjena i postaje sve objektivnija. Objasnio je zašto: „Klimatsko djelovanje nije kraj motora s unutarnjim izgaranjem. Riječ je o kraju fosilnih goriva. Premda elektromobilnost i zeleno napajanje čine cestovni prijevoz ugljično neutralnim, to čine i obnovljiva goriva.” Boschev glavni izvršni direktor podsjetio je publiku da je klimatski neutralna mobilnost gotovo jednako ambiciozan cilj kao i let na Mjesec 1960-ih. No umjesto da samo odredi ambiciozan cilj „prvog čovjeka na Mjesecu” i prepusti inženjerima da odluče kako će to postići, kao što je to u svoje vrijeme činio američki  predsjednik Kennedy, Europska komisija svoj cilj ostvaruje na drugi način.

Ovo je siguran način da se onemoguće alternativni putovi u borbi protiv klimatskih promjena”, rekao je Denner.

Ako društvo uistinu želi klimatske aktivnosti, ne smijemo dopustiti da nam se tehnološki pristupi međusobno poništavaju. Umjesto toga, moramo ih kombinirati.”

Smanjenje CO2 u Boschu: duž cijelog lanca vrijednosti

Bosch nastavlja s vlastitim ciljevima klimatskog djelovanja prema planu: Sad kad je certificiran klimatski neutralan status Grupe Bosch, koja uključuje više od 400 lokacija širom svijeta, Bosch daje konkretni oblik svojim planovima za pothvat poznat pod nazivom „opseg 3”. Cilj je do 2030. smanjiti emisiju ugljika za 15 posto u odnosu na razinu iz 2018. godine u cijelom lancu vrijednosti, od dobavljača do kupaca - smanjenje za 67 milijuna metričkih tona emisije ugljičnog dioksida. „Naši napori zasigurno će usmjeriti naš portfelj proizvoda prema energetskoj učinkovitosti ili čak tehnološkim promjenama. U budućnosti će ugljični otisak dobavljača ili pružatelja usluga logistike biti jedan od kriterija za dodjelu novih ugovora o nabavi”, rekao je Denner.

„Ovo će se isplatiti po pitanju ublažavanja globalnog zagrijavanja.” 

Prognoza za 2021. godinu: unatoč optimizmu, godina ostaje izazovna

Bosch očekuje rast globalne ekonomije ove godine za nešto manje od 4 posto, nakon smanjenja od oko 3,8 posto prošle godine. „Iako smo dobro započeli 2021. godinu, pandemija i dalje predstavlja značajni rizik”, rekao je Asenkerschbaumer. Glavni financijski direktor dodao je da je Bosch svjestan uskih grla na tržištu u automobilskom sektoru, posebno na području poluvodiča, za kojima vlada velika potražnja. Tvrtka čini sve što može kako bi podržala svoje kupce u ovoj neizvjesnoj situaciji. Međutim, ne može se očekivati poboljšanje u kratkom roku, a situacija može utjecati i na poslovanje u tekućoj godini. Dugoročno gledano, Asenkerschbaumer smatra da je potrebno učiniti sve opskrbne lance u automobilskoj industriji otpornijima na poremećaje. Nadalje, usklađivanje poslovanja mobilnosti s područjima od buduće važnosti kao što su elektromobilnost, automatizirana vožnja i buduće elektroničke arhitekture zahtijeva velika početna ulaganja. „U ovoj temeljitoj transformaciji, 2021. će nam biti vrlo važna i izazovna godina.”

Poslovna godina 2020.: izašli smo na kraj s pandemijom koronavirusa

U 2020. prodaja Grupe Bosch iznosila je 71,5 milijardu eura. Kao posljedica pandemije, prodaja je pala za 6,4 posto u odnosu na razinu iz prethodne godine (4,3 posto nakon prilagodbe zbog učinke tečaja). Tvrtka je ostvarila zaradu od poslovanja prije kamata i poreza (EBIT od poslovanja, prilagođen u skladu s učincima raspodjele nabavne cijene za Automotive Steering i BSH Hausgeräte) od 2,0 milijarde eura. EBIT marža od poslovanja iznosila je 2,8 posto.

Poboljšanje prodaje u drugoj polovici godine, kao i značajna ušteda na troškovima, pomogli su ublažiti utjecaj pandemije”, izjavio je Asenkerschbaumer. Koeficijent vlastitog financiranja ostao je na visokoj razini od 44 posto, dok je slobodni novčani tok dosegao rekordnu razinu od 5,1 milijarde eura. Glavni financijski direktor smatra da je tvrtka u zadovoljavajućoj situaciji po pitanju likvidnosti: „Bosch i dalje ima zdravu financijsku strukturu, a to će mu omogućiti da se usredotoči na područja koja će biti važna u budućnosti.”

Poslovna godina 2020.: razvoj u pojedinom poslovnom području

Strategija široke diversifikacija Grupe Bosch ponovno se pokazala ispravnom 2020. godine jer su se njome uravnotežila različita poslovna kretanja. U poslovnom sektoru Rješenja za mobilnost prodaja se razvijala bolje od tržišta. Promet se smanjio na 42,1 milijardu eura, što je 10 posto manje u odnosu isto razdoblje prošle godine. Međutim, svjetska proizvodnja automobila pala je za 16 posto u istom razdoblju. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike, prodaja je pala 8,2 posto. EBIT marža iz poslovanja iznosila je minus 1,3 posto, a na nju je utjecalo i preusmjeravanje poslovanja.

U poslovnom području Industrijske tehnologije prodaja je dosegla iznos od 5,1 milijarde eura. S obzirom na to da je tržište već padalo prije pandemije koronavirusa, prodaja je pala za 17 posto , odnosno za 15 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. EBIT marža s 4,7 posto bila je niža u odnosu na prethodnu godinu. U poslovnom sektoru Potrošačke robe, potražnja za kućanskim aparatima i električnim alatima znatno se povećala tijekom pandemije. Promet je porastao za 5,1 posto na 18,7 milijardi eura. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike porast prodaje iznosio je 8,4 posto. Operativna marža iznosila je izvrsnih 11,5 posto. Prodaja je u poslovnom području Energetska i graditeljska tehnologija pala za 2,7 posto, odnosno za 0,8 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. EBIT marža iznosila je 4,6 posto na temelju prodaje od 5,5 milijardi eura.

 
Poslovna godina 2020.: razvoj u pojedinoj regiji  
U Europi je prodaja u godini iznosila 38,0 milijardi eura. Taj iznos je za 5,1 posto manji nego prethodne godine, tj. 3,7 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. U Sjevernoj Americi prodaja je iznosila 10,7 milijardi eura, što predstavlja pad od 15,5 posto. Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike, pad je iznosio 12,8 posto. U Južnoj Americi utjecaji tečajne razlike imali su posebno izražen učinak na prodaju. Ukupna prodaja od 1,1 milijarde eura manja je za 22,3 posto u odnosu na prethodnu godinu; međutim, pad je iznosio samo 0,2 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. U Aziji i Pacifiku, uključujući i druge regije, rani i snažni oporavak tržišta u Kini ublažio je učinke pandemije koronavirusa. S iznosom od 21,7 milijardi eura, ukupna prodaja pala je za neznatnih 2,6 posto na godišnjoj razini, odnosno za samo 0,7 posto nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike. 

Zaposlenici: promjena donosi i prilike
Denner je priznao da će Boscheva transformacija s jedne strane dovesti do gubitka radnih mjesta, ali je dodao da će se s druge strane otvoriti i nove prilike za zaposlenike. Bosch u temeljnim postrojenjima svoje vještine iz razvoja i proizvodnje benzinskih i dizelskih sustava primjenjuje na nove tehnologije poput gorivih ćelija. „Već smo ispunili više od polovice poslova vezanih uz elektromobilnost sa zaposlenicima iz poslovanja s motorima s izgaranjem”, izjavio je Boschev glavni izvršni direktor.

Osim toga, stvorena je platforma koja obuhvaća cijelu tvrtku pomoću koje će se stručnjaci brzo raspodijeliti na radna mjesta u područjima od budućeg značaja. Bosch također napreduje u svojim programima digitalnog kvalificiranja: od početka 2020. internom portalu za učenje zaposlenici su pristupili više od 400 000 puta. U 2020. godini više od trećine obuka održano je putem interneta; do 2023. godine očekuje se porast ove brojke na polovinu obuka. 

Prema podacima od 31. prosinca 2020., Grupa Bosch zapošljava približno 395 000 zaposlenika diljem svijeta. To je za oko 3 100 ljudi manje nego prethodne godine: pad od oko 1 posto. Broj zaposlenih smanjio se prvenstveno u Aziji i Pacifiku. U Njemačkoj je broj zaposlenika uglavnom ostao na istoj razini i iznosio je 131 800.

Na svjetskoj razini, broj istraživača i inženjera povećao se za oko 600, na oko 73 200. Broj razvojnih programera također je porastao za više od 10 posto, na oko 34 000. 

PODIJELI:

TAGOVI:

#Bosch

#AIoT

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital