Kapital / IZVJEŠTAJI

Moody’s Njemačkoj zadržao vrhunski kreditni rejting AAA

Američka agencija za kreditni rejting Moody’s zadržala je danas vrhunski kreditni rejting Njemačke “AAA”, uz negativnu prognozu, samo dan nakon što su glasine o mogućem sniženju rejtinga ove zemlje uzdrmale evropske berze.

18.04.2013. 14:07 / Izvor: Tanjug

Američka agencija za kreditni rejting Moody’s zadržala je danas vrhunski kreditni rejting Njemačke “AAA”, uz negativnu prognozu, samo dan nakon što su glasine o mogućem sniženju rejtinga ove zemlje uzdrmale evropske berze.

Moody’s je, međutim, naglasio da je njegov godišnji izvještaj o rejtingu Njemačke “ustvari godišnji izvještaj za tržišta, i da ne predstavlja ocjenu rejtinga”, prenosi Frans pres. Rejtingu vodeće evropske ekonomije, koja je u dugoročnoj krizi prošla daleko bolje od njenih evropskih partnera, doprinijela je “napredna, raznolika i visoko konkurentna ekonomija i makroekonomske politike usmjerene ka stabilnosti”, navedeno je u saopštenju Moody’s-a.

“Osim toga, Njemačka ima visok nivo povjerenja investitora”, dodaje Moody’s.

“Visoka stopa rasta produktivnosti, umjerene plate i snažna tražnja za njemačkim proizvodima omogućili su zemlji da uspostavi široku ekonomsku osnovu i otpornost kojoj podršku pruža njen suficit tekućih plaćanja”, navodi Moody’s.

Njemačka je, takođe, ostvarila snažan oporavak u pogledu fiskalne konsolidacije, zabilježivši po prvi put od 2007. budžetski suficit u 2012. Iako je Njemačka izbjegla recesiju, njen ekonomski rast je usporio na samo 0,7 odsto u 2012. sa tri odsto iz 2011. godine.

Moody’s očekuje da će njemački privredni rast dodatno “usporiti na 0,4 odsto u 2013, kao posljedica slabijeg neto izvoza u trenucima slabih perspektiva eurozone, kao i zbog rastućeg uvoza”. Negativna prognoza rejtinga je, prema riječima Moody’sa, povezana sa neizvjesnošću oko uticaja tekuće dužničke krize eurozone na Njemačku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital