Ni korona ništa ne može: Jedina općina u BiH koja je ostvarila prihod

Kapital / IZVJEŠTAJI

Ni korona ništa ne može: Jedina općina u BiH koja je ostvarila prihod

Veći prihodi nego godinu ranije.

19.06.2021. 09:42 / Izvor: Akta.ba

Jedino je općina Neum u 2020. ostvarila veće prihode nego godinu dana ranije, kazala je federalna ministrica financija Jelka Milićević na sastanku koordinacije HDZ-ovih dužnosnika u ovom gradu.

Razmijeni smo rezultate analize o ostvarenim prihodima u 2020. godini i kretanjima i trendovima u ekonomskim parametrima u prva četiri, odnosno pet mjeseci ove godine”, kazala je ministrica Milićević novinarima nakon sastanka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s predsjednicima županijskih vlada, gradonačelnicima i načelnicima te stranke.

Prihodi u svim općinama, dodala je, bilo su očekivano manji u odnosu na 2019. godinu, a iznimka je bio Neum koji je unatoč pandemiji zabilježio rast prihoda.

Neum za primjer

Ovo vrijeme i ove otežavajuće okolnosti za mnoge općine, za Neum su bile prednost zbog dobre turističke sezone u 2020. godini. To je Federacija i prepoznala jer je ta općina dobila i određena priznanja kao turistička destinacija u 2020. godini”, naglasila je federalna ministrica.

Navela je kako je na sastanku ponovno potvrđena politika HNS-a i HDZ-a BiH koja podrazumijeva jačanje jedinica lokalne samouprave, odnosno osiguravanje jedinstvene politike stvaranja boljih uvjeta za sve građane u lokalnim zajednicama.

Ona je obećala nastavak financijske potpore viših razina vlasti jedincima lokalne samouprave koje, kako je rekla, tek u drugoj polovici 2021. godine mogu očekivati da će dosegnuti razinu javnih prihoda koju su imale u prvom kvartalu 2020. godine, prije pandemije.

Pored toga, u općini Neum je razgovarano i o setu zakona koji su u parlamentarnoj proceduri. Ministrica je posebice istaknula kako se radi na novom zakonu o zaštiti obitelji s djecom s posebnim potrebama.

Razgovarali smo o tome da se jedan od roditelja vodi kao državi službenik koji će imati radni status. U tom zakonu smo predložili da takvi roditelji budu uposlenici centara za socijalni rad u općinama”, dodala je Milićević.

PODIJELI:
TAGOVI:

neum

prihodi

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital