Marić: Već desetljeće potrošačka košarica izjednačena s dvije prosječne plaće

13.12.2021. 11:49 / Izvor: Fena
Potrošačka korpa

Već puno desetljeće potrošačka košarica je izjednačena s dvije prosječne plaće u BiH, istaknuto je iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Već puno desetljeće potrošačka košarica je izjednačena s dvije prosječne plaće u BiH, istaknuto je iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

"Trend se nastavio pogoršavati u posljednjih 18 mjeseci, tako da će se potrošači početi kreditno zaduživati, ne za nabavku dugoročnih kapitalnih investicija poput stana ili vozila, već za osnovno preživljavanje od 'prvog do prvog'", kazao je za Fenu ombudsman za zaštitu potrošača u BiH Saša Marić.

Po njegovim riječima, rast cijena svih prehrambenih artikala doveo je do pogoršanja potrošačke kupovne moći, što se izravno odrazilo i na kvalitetu života građana.

Naime, poskupilo je mlijeko, kruh, ulje, meso, a veće su cijene i drugih životnih namirnica što se osjeti na proračunu prosječne obitelji.

Zoran primjer su izračuni Saveza samostalnih sindikata BiH čija je potrošačka košarica za mjesec studeni 2021. godine iznosila 2.190,30 maraka i za 88 maraka je veća od potrošačke korpe za mjesec ranije.

Prema njihovom izračunu, za prehranu četveročlane obitelji potrebno je izdvojiti 1.052,19, za stanovanje i komunalne usluge 311,16 maraka, odjeću i obuću 240 maraka, obrazovanje i kulturu 140, prijevoz 138,00, održavanje kućanstva 120 te za higijenu i održavanje zdravlja 188,95 što čini ukupno 2.190,30 maraka.

Premda je kupnja osnovnih životnih namirnica za veliki broj građana postala luksuz s obzirom na to da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec rujan ove godine iznosila 998 maraka, građani se, kako kaže Marić, vrlo malo žale na kretanje cijena.

"No i pored rasta cijena u prehrani, potrošači se uglavnom žale na opće ekonomske usluge, tehničke ispravnosti uređaja kao i na kvalitetu obuće i odjeće", kazao je ombudsman za zaštitu potrošača.

Dodaje kako se postotno izuzetno mali broj žalbi odnosi na kretanja cijena, ali svejedno ombudsmani prate cijene, a inspektori kažnjavaju prevelika povećanja.

"Institucija ombudsmana u suradnji s nadležnim inspektoratima prati stanje na terenu kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri pojedini trgovci vrše prevelika povećanja cijena te se i kažnjavaju ako povećanja odstupaju od onih propisanih aktiva entitetskih vlada", navodi ombudsman za zaštitu potrošača Saša Marić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital