Rekordne uštede: Budžet Banjaluke za 2022. godinu veći za deset miliona KM

17.12.2021. 09:07 / Izvor: Akta.ba
Banjaluka

Budžet za narednu godinu u Banjaluci biće veći za blizu deset miliona KM u odnosu na plan za 2021. godinu.

Budžet za narednu godinu u Banjaluci biće veći za blizu deset miliona KM u odnosu na plan za 2021. godinu, a uz brojne značajne projekte i mjere, donosi i nastavak politike besplatnih udžbenika za osnovce.

"Mi nemamo novih kreditnih zaduženja. Vratili smo 11,5 miliona KM kredita prethodnih administracija. Rebalansom budžeta koji je povećan za 17 miliona KM i sa ovih 10 miliona, imamo iznos od 27 miliona KM, koje smo obezbijedili kvalitetnom politikom i na to sam ponosan", kazao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Trenutno stanje u gradskoj kasi, kako je istakao – odraz je domaćinskog poslovanja.

"Bilježimo najveće prihode i najveće uštede. Naša želja je da poslije četiri godine dođemo na povećanje gradskog budžeta za oko 50 miliona KM i ovim tempom do toga ćemo sigurno stići", poručio je on.

Najavio je da će besplatan javni prevoz za penzionere sa najmanjom penzijom i 30 odsto povoljniji za ostale kategorije ovog stanovništva, stupiti na snagu početkom naredne godine.

"Planirali smo da to bude već od novembra, ali rebalans budžeta nije usvojen kako smo predvidjeli u oktobru tako da ova mjera nije ni mogla da bude realizovana", naveo je on.

Suštinska reforma, kako je kazao – naredne godine biće i u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, gdje će Grad sufinanasirati razliku u cijeni smještaja djece u privatne vrtiće.

"Dakle, podrška ide direktno roditeljima da mogu svoje dijete da upišu u privatni vrtić u nedostatku mjesta u javnim vrtićima", poručio je gradonačelnik. 

Naredne godine nastavlja se i politika besplatnih udžbenika za učenike od petog do devetog razreda, ali i brojni projekti u oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture koji su predloženi gradskim budžetom za narednu godinu.

"Pozvao sam i rukovodstvo Republike Srpske da razgovaramo o projektima, koje želi Vlada Republike Srpske da podrži u Banjoj Luci", rekao je gradonačelnik.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital