Rekord u isporuci mlijeka u protekle dvije decenije

11.02.2022. 12:47 / Izvor: SRNA
Mlijeko

Poljoprivredni proizvođači iz opštine Han Pijesak isporučili su mljekarama 1,3 miliona litara mlijeka u prošloj godini, što je rekord u protekle dvije decenije.

Poljoprivredni proizvođači iz opštine Han Pijesak isporučili su mljekarama 1,3 miliona litara mlijeka u prošloj godini, što je rekord u protekle dvije decenije, zbog čega će kao vid podrške iz opštinskog budžeta za 67 poljoprivrednika biti isplaćeno 8.857 KM premije za mlijeko za januar.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za upravljanje razvojem, privredu, finansije i društvene djelatnosti Slavica Ašonja rekla je Srni da od prošle godine lokalna uprava isplaćuje premiju za mlijeko od 10 feninga po litru predatog proizvoda, što može poslužiti kao primjer dobre prakse za druge opštine.

"U sistemu otkupa je oko 70 poljoprivrednih proizvođača i taj broj se mijenja u zavisnosti od perioda godine u kojem varira i mliječnost krava, pa samim tim i visina premije, te smo za decembar prošle godine za ovaj vid podrške isplatili 6.5 00 KM, a u ljetnim mjesecima taj iznos je i do 14.000 KM mjesečno", navela je Ašonja.

Ašonja je podsjetila da se premija za mlijeko isplaćuje na osnovu spiskova koje odgovarajućoj opštinskoj službi dostavljaju otkupljivači, a to su bilećka mljekara "Pađeni", koja ima i najveći broj kooperanata na ovom području, i sarajevska "Milkos", za koju za sada samo sedam proizvođača isporučuje mlijeko.

Ona je istakla da proizvodnja viškova mlijeka na području Han Pijeska znatno raste i u proteklih pet godina se povećala duplo, navodeći podatak da je u 2016. otkupljeno oko 750.000 litara mlijeka, a prošle godine 1.300.000 litara.

Osim podrške mljekarima, opština Han Pijesak je prošle godine finansijski podržala poljoprivrednike i u okviru sistema krava-tele, a od ove godine pružiće podršku i onima koji se bave svinjogojstvom isplatom premija za suprasne krmače i nazimice /krmače koje se još nisu prasile/, za šta su u budžetu planirali ukupno 185.000 KM.

Ašonja je naglasila da je za premije za mlijeko predviđeno 175.000 KM, za sistem krava-tele i svinjogojce po 5.000 KM, te dodala da je premija za sistem krava-tele 100 KM, a za suprasne krmače i nazimice 200 KM po grlu.

Ona je dodala i da su se potrduli da ljudima što više olakšaju proces podnošenja prijava i pripremili obrasce koje poljoprivrednici popunjavaju uz pomoć referenta za poljoprivredu, uz određenu dokumentaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital