Najskuplji kvadrat stana u Republici Srpskoj prodat za 5.113 KM

17.03.2022. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Najskuplji kvadrat stana u Republici Srpskoj

Foto: Akta.ba

U Republici Srpskoj je u prošloj godini, prema Registru cijena nepokretnosti, zabilježen rast broja kupoprodajnih ugovora.

U Republici Srpskoj je u prošloj godini, prema Registru cijena nepokretnosti, zabilježen rast broja kupoprodajnih ugovora za 20 odsto i rast ugovorenih cijena od 50 odsto, saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/.

Izvještajem Registra cijena nepokretnosti Republike Srpske za 2021. godinu, koji je objavio RUGIPP, obuhvaćen je pregled obima i cijena nepokretnosti na tržištu Srpske evidentiranih u evidencijama RUGIPP-a u protekloj godini.

U izvještaju se navodi da je povećan i broj zainteresovanih lica za izvještaje i podatke Registra cijena nepokretnosti čime su prepoznati rezultati, uloga i značaj evidencije, saopšteno je iz RUGIPP-a.

Prema podacima Registra cijena nepokretnosti koji vodi RUGIPP, u periodu od 1. januara 2017. godine do 31. decembra 2021. registrovano je 57.605 kupoprodajnih ugovora u kojima su prometovane 111.342 nepokretnosti vrijedne 3.144.627.519 KM.

U prošloj godini je u Registru cijena nepokretnosti Republike Srpske registrovan 14.771 kupoprodajni ugovor u kojima je prometovano 30.258 nepokretnosti ukupne vrijednosti 895.381.077 KM.

Cijena najskupljeg prometovanog stana u Republici Srpskoj po metru kvadratnom u prošloj godini iznosila je 5.113 KM po metru kvadratnom, površine je 43,48 metara kvadratnih i nalazi se na Jahorini.

Cijena najskupljeg stana površine 171 metar kvadratni sa pomoćnom prostorijom ostavom i garažom iznosila je 379.611 KM.

Cijena najskuplje prometovane kuće u Republici Srpskoj iznosila je 850.000 KM, njena površina je 142,4 metra kvadratna i zemljište uz objekat površine 291 metar kvadratni. Najskuplje prometovani stan i kuća nalaze se u Banjaluci.

Detaljniji podaci o cijeni, vrsti i približnoj lokaciji prometovanih nepokretnosti javno su dostupni posredstvom internet stranice RUGIPP-a www.rgurs.org, a objavljen je i peti godišnji izvještaj Registra cijena nepokretnosti za 2021. godinu.

U odnosu na prethodne izvještaje, u novom su analize tržišta vršene nad obrađenim podacima, utvrđeno stvarno stanje i time je stvorena osnova za poređenje tržišta i dodatne analize tržišta naredne godine.

Obrađeni podaci iz Registra cijena nepokretnosti su osnov za masovnu procjenu vrijednosti nepokretnosti u Republici Srpskoj na čijem uspostavljanju sistema i obezbjeđivanju finansijskih resursa i tehničkog okvira i jačanju stručnih kapaciteta radi RUGIPP.

Objavljeni podaci u godišnjem izvještaju zavise od kvaliteta podataka u kupoprodajnom ugovoru i podataka koje učesnik u prometu upisuje u upitnik prilikom predaje zahtjeva za promjenu upisa prava vlasništva u evidencijama RUGIPP-a.

Uspostavljanjem Registra cijena nepokretnosti od 1. januara 2017. godine Republika Srpska učinila je prve korake ka otvorenosti i transparentnosti tržišta nepokretnosti, ali i masovnoj procjeni vrijednosti nepokretnosti koja bi u skorije vrijeme mogla biti strateški resurs Republike Srpske, navodi se u saopštenju RUGIPP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital