Kompanija "Tesla" ostvarila rekordan profit od 3,7 milijardi dolara

22.04.2022. 10:48 / Izvor: Agencije
tesla

Akcije Tesle su porasle za šest procenata nakon objave poslovnih rezultata, na produženom trgovanju na Wall Streetu.

Kompanija "Tesla" ostvarila je u prvom kvartalu 2022. godine rekordnu prilagođenu dobit od 3,7 milijardi dolara, uprkos problemima u lancu snabdjevanja, što je daleko više od 2,6 milijardi dolara koliko su predviđali tržišni analitičari.

"Teslina zarada u prvom tromjesečju je također više nego trostruko veća od 1,1 milijarde dolara zabilježenih u istom periodu 2021. godine, te za 30 procenata veća nego prethodni rekord od 2,9 milijardi dolara koji je postignut u četvrtom kvartalu prošle godine", prenosi Tanjug pisanje CNN-a.

Prihod kompanije je u periodu januar-mart porastao za šest posto u odnosu na prethodni kvartal, na 18,8 milijardi dolara, dok je u poređenju sa lanjskim prvim tromjesečjem skočio za 81 procenat.

Akcije Tesle su porasle za šest procenata nakon objave poslovnih rezultata, na produženom trgovanju na Wall Streetu.

Prema izvještaju TV stanice CNBC, prihodi automobilskog sektora kompanije dostigli su 16,86 milijardi dolara u izvještajnom periodu, što je za 87 posto više nego prošle godine. Bruto marža u automobilskoj diviziji je porasla na rekordnih 32,9 posto, dok je bruto profit Tesle u ovom glavnom poslovnom segmentu iznosio 5,54 milijarde dolara.

Povećan broj isporučenih automobila

Rast prihoda je djelimično podstaknut povećanjem broja isporučenih automobila, ali i podizanjem prosječnih prodajnih cijena, saopćila je kompanija u izvještaju za akcionare.

U obraćanju akcionarima putem videolinka, finansijski direktor kompanije Zachari Kirkhorn i izvršni direktor Elon Musk vjeruju da Tesla može ove godine ostvariti rast od najmanje 50 posto u odnosu na poslovne pokazatelje iz 2021.

Napomenuli su, ipak, da je kompanija izgubila oko mjesec dana proizvodnje u pogonu u Šangaju zbog COVID mjera zatvaranja.

"Proizvodnja se nastavlja na ograničenim nivoima i radimo na tome da se vratimo na punu proizvodnju što je prije moguće", rekao je Kirkhorn.

Musk je poručio da, uprkos ovim poteškoćama, smatra vjerovatnom mogućost da "Tesla" ove godine proizvede milion i po automobila. Upozorio je da će se kupci koji sada naručuju "Tesline" automobile suočiti s dugom listom čekanja i da dio njihovih narudžbina neće biti isporučen do sljedeće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital