Dolar najjači u dvadeset godina

06.05.2022. 11:48 / Izvor: Akta.ba
Dolar

Vrijednost američkog dolara porasla je u travnju jer su ulagači tražili utočište usred rastuće neizvjesnosti u svijetu i zbog agresivnog djelovanja američkih Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije.

Vrijednost američkog dolara porasla je u travnju jer su ulagači tražili utočište usred rastuće neizvjesnosti u svijetu i zbog agresivnog djelovanja američkih Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije.

Rastuća inflacija, koja je uzrokovala najveći skok cijena u Sjedinjenim Državama u posljednjih 40 godina, potaknula je Federalne rezerve na agresivno podizanje kamatnih stopa, što povećava potražnju za američkim dolarima. Američki dolar je "svjetska rezervna valuta" i smatra se sigurnim utočištem u vremenima globalnog ekonomskog stresa.

Indeks američkog dolara, koji prati vrijednost dolara u odnosu na euro, japanski jen i druge glavne valute, na najvišoj je razini u dva desetljeća. Dolar će vjerojatno ostati jači od gotovo svih valuta u ovom tromjesečju.

Jačanje dolara također dolazi jer se ulagači povlače iz tehnoloških dionica zbog zabrinutosti zbog porasta inflacije.

Euro je izgubio vrijednost u odnosu na američki dolar jer je ruska invazija na Ukrajinu pojačala strahove da će se porast troškova energije pogoršati i smanjiti gospodarski rast u 19 zemalja eurozone. Osim toga, EU se uvelike oslanja na Rusiju za prirodni plin. Sukob je također povećao cijenu ključnih prehrambenih sirovina – pšenice i kukuruza.

Stroga kineska ograničenja zbog koronavirusa u Šangaju i Pekingu također oživljavaju strahove da pandemija i dalje prijeti svjetskom gospodarstvu. Međunarodni monetarni fond snizio je prognozu rasta kineskog gospodarstva zbog utjecaja sanitarnih blokada na trgovinu.

Jači dolar ugrozio je korporativne zarade. Oko 40 posto prihoda tvrtki obuhvaćenih burzovnim indeksom "S i P 500" dolazi izvan Sjedinjenih Država, gdje je jači dolar smanjio dobit.

Iako je porast vrijednosti američkog dolara posljedica činjenice da je on tradicionalno sigurno "utočište" financijera, usporavanje američkog gospodarstva vjerojatno će ga ove godine preokrenuti.

"Smjer tečaja dolara je, kao i uvijek, kratkoročno vrlo teško predvidjeti. Međutim, dugoročno bi ekonomske snage trebale prevladati, gurajući dolar prema dolje", rekao je David Kelly, glavni globalni strateg JPMorgan Fundsa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital