Biden: Inflacija u SAD-u je neprihvatljivo visoka

12.05.2022. 09:40 / Izvor: Agencije
inflacija

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama "neprihvatljivo visoka" i da je njeno smanjenje njegov glavni ekonomski prioritet.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama "neprihvatljivo visoka" i da je njeno smanjenje njegov glavni ekonomski prioritet.

U saopćenju koje je objavila Bijela kuća, on je rekao kako je "uvjeren" da će Federalne rezerve (Fed) učiniti svoj posao da smanje rekordno visoku inflaciju, dodajući da je njegova administracija izgradila snažnu ekonomiju i snažno tržište rada.

"Moj plan inflacije fokusiran je na smanjenje troškova s ​​kojima se porodice suočavaju i smanjenje federalnog deficita", dodao je Biden.

Fed povisio kamatnu stopu

Bidenovi komentari uslijedili su nakon što je godišnja potrošačka inflacija u SAD-u porasla za 8,3 posto u aprilu, prema podacima Ministarstva rada.

Godišnji rast potrošačkih cijena iznosio je 8,5 posto u martu, što je najveći rast od decembra 1981. godine.

Fed je prošle sedmice povisio referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, uz povećanje stope od 25 baznih poena u martu.

Iako monetarno pooštravanje Feda ima za cilj ublažavanje inflatornih pritisaka, ono je izazvalo strah od ekonomske recesije.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital