Rekordan manjak stručne radne snage u Njemačkoj

16.05.2022. 08:56 / Izvor: Agencije
njemačka

U Njemačkoj se situacija s nedostatkom stručne radne snage u prvom tromjesečju ove godine dodatno pogoršala, javlja Institut njemačke privrede.

U Njemačkoj se situacija s nedostatkom stručne radne snage u prvom tromjesečju ove godine dodatno pogoršala, javlja Institut njemačke privrede (IW).

"U martu je broj nepopunjenih radnih mjesta za koje poslodavci nisu u mogućnosti pronaći odgovarajuću radnu snagu porastao za dodatnih 88.000 te se sad nalazi na rekordnom nivou od 558.000", navedeno je u saopćenju IW-a, koji se poziva na vlastita istraživanja.

Manjak kvalificiranih radnika, kako nadalje proizlazi iz ispitivanja, pogađa sve segmente tržišta rada, ali je posebno izražen na polju zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i građevinarstva, prenosi Hina.

Povećan broj nepopunjenih radnih mjesta

"Samo u sektorima zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja šest od deset radnih mjesta nije popunjeno zbog nedostatka odgovarajuće radne snage", piše u saopćenju IW-a.

U pandemijskim godinama (2020. i 2021.) je usporen priliv stručne radne snage iz inozemstva, ali je trend povećanog broja nepopunjenih radnih mjesta počeo mnogo prije.

Jedan od razloga je i odlazak u penziju brojčano snažne generacije iz sredine pedesetih.

U subotu je objavljena informacija savezne vlade po kojoj posljednjih godina raste broj penzionera, odnosno osoba koje su navršile 67 godina, a koje su još uvijek aktivne na tržištu rada.

Prošle godine je 1,05 miliona stanovnika starijih od 67 godina bilo u nekoj formi radnog odnosa, što je osjetni porast u poređenju sa 2010. godinom, kada je samo 685.000 penzionera još uvijek dodatno uz penziju odlazilo na posao.

Djelomice se ovaj fenomen povezuje s manjkom stručnjaka, zbog čega poslodavci mnoge kvalificirane radnike i nakon odlaska u penziju vraćaju na staro radno mjesto.

Što prije integrirati izbjeglice iz Ukrajine

Osim pojačanog uvoza stručnjaka iz zemalja Evropske unije, Njemačka je olakšala proces sticanja radnih i boravišnih dozvola i za stanovnike zemalja van Evropske unije.

Tako je od 2016. godine na snazi program zapošljavanja radnika sa Zapadnog Balkana, koji omogućava migraciju na njemačko tržište rada.

Poslodavci i sindikati su odmah nakon početka ruske invazije na Ukrajinu od vlasti zatražili ukidanje birokratskih prepreka kako bi se izbjeglice iz Ukrajine što brže integrirale na njemačko tržište rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital