Institut za njemačku ekonomiju upozorio: Postoji rizik od zatvaranja proizvodnje

17.03.2022. 09:56 / Izvor: Akta.ba
njemačka

Institut za Njemačku ekonomiju (IW) u Kelnu upozorio je na ozbiljne posljedice za njemačke kompanije s kojima se mogu suočiti u pozadini događaja u Ukrajini.

Institut za Njemačku ekonomiju (IW) u Kelnu upozorio je na ozbiljne posljedice za njemačke kompanije s kojima se mogu suočiti u pozadini događaja u Ukrajini. Ovo je u četvrtak izvijestila agencija DPA.

Eksperti su pojasnili da će postojeći problemi u međunarodnim lancima snabdijevanja biti dodatno pogoršani novim neuspjehom. Konkretno, nedostaje važnih zaliha sirovina iz Rusije. Pored toga, kao što je navedeno u studiji, važni materijali i sirovine i dalje se snabdijevaju iz Ukrajine.

U vezi sa događajima u Ukrajini, kako su naglasili autori rada, nedavno su uočeni značajni problemi u isporuci paladija, nikla, neona i kablovskih pojaseva. Ako sukobi potraju duže, trenutno se zamjena može naći samo u ograničenoj mjeri, postoji rizik od produženog zatvaranja proizvodnje u njemačkoj ekonomiji, navodi se u studiji.

Analiza se temelji na istraživanju 1.900 njemačkih kompanija. Oko tri četvrtine njih izvijestilo je da imaju poteškoća zbog visokih cijena energije. Više od trećine kompanija je u opasnosti zbog poremećaja u pružanju naprednih usluga ili predsto, većih problema u snabdevanju energijom. Štaviše, kako su stručnjaci primijetili, od početka "ruske vojne operacije" u Ukrajini, zabrinutost se obično intenzivirala.

Pored još postojećih poteškoća uzrokovanih pandemijom koronavirusa, postoji mogućnost "dodatnih i u nekim slučajevima nepredvidivih poslovnih rizika" i "tereta adaptacije" za njemačke kompanije. Prije svega, mogući prekid isporuke gasa iz Rusije u Evropu dovest će do značajne promjene ekonomskih perspektiva, rezimirao je Institut.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti