Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicima u koronakrizi isplaćuje previše

30.11.2020. 09:12 / Izvor: HINA
Ekonomisti: Njemačka malim poduzetnicima u koronakrizi isplaćuje previše

Njemačka za male poduzetnike na ime pomoći zbog mjera zatvaranja na kraju godine u okviru borbe protiv koronavirusa isplaćuje preko deset milijardi više nego što je potrebno.

Njemačka za male poduzetnike na ime pomoći zbog mjera zatvaranja na kraju godine u okviru borbe protiv koronavirusa isplaćuje preko deset milijardi više nego što je potrebno, prema analizi Njemačkog gospodarskog instituta (IW) koju prenosi dnevnik "Welt am Sonntag" u nedjelju.

Njemački gospodarski institut izračunao je, pozivajući se na podatke Središnje banke Njemačke, da mali poduzetnici koji primaju pomoć zbog mjera zatvaranja u studenom i prosincu, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljima, u mnogim slučajevima zarade više novca nego da im je dozvoljen rad.

"Kod pogođenih sektora je više od polovine troškova varijabilno što znači da tih troškova nema kada je objekt zatvoren. Unatoč tomu država isplaćuje 75 posto prometa ostvarenog u istim mjesecima prošle godine", stoji u analizi IW-a a kako prenosi "Welt am Sonntag".

IW zaključuje da je tako trećina od 30 milijardi eura predviđenih za pomoć malim poduzetnicima u studenom i prosincu nepotrebno isplaćena.

Nekoliko drugih ekonomskih instituta je već prije tražilo da se mali poduzetnici umjesto direktnim financijskim isplatama pomognu kroz porezne olakšice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti