Kao da je od zlata: Cijena mlijeka će nastaviti da raste

29.08.2022. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Mlijeko

Na policama marketa širom RS kupce gotovo svakodnevno dočekuju nove, više cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, koje će, prema riječima proizvođača, i dalje rasti.

Na policama marketa širom Republike Srpske kupce gotovo svakodnevno dočekuju nove, više cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, koje će, prema riječima proizvođača, i dalje rasti, s obzirom na to da farmeri traže povećanje otkupne cijene. 

Za litar mlijeka u prosjeku, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošlog mjeseca trebala je 1,91, a u julu prošle godine 1,44 KM. Statističari su izračunali i da je kilogram tvrdokornog sira u julu iznosio 17,23, a lani 11,14 maraka. Kilogram maslaca u julu je dosegao čak 31,26 maraka, dok je u istom periodu lani koštao 8,74 marke manje.

Vlasnik bijeljinske mljekare "Dule" Duško Cvjetinović rekao je za Glas Srpske da otkupna cijena raste svaki mjesec.

"Sada se kreće od 0,68 KM do 0,80 KM po litru, u zavisnosti od kvaliteta, a idući mjesec mislim da će biti i veća. Mlijeko je najslabijeg kvaliteta u posljednjih 20 godina", tvrdi Cvjetinović. Dodao je i da farmeri smanjuju proizvodnju, zbog čega se teško dolazi do sirovine.

Vlasnik bilećke mljekare "Pađeni" Nenad Vukoje kaže da je otkupna cijena litra mlijeka povećana za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu i sada se kreće od 0,70 maraka pa naviše.

On kaže da je moralo doći do korekcije i na policama marketa, a taj trend će biti nastavljen.

"Kada se prije upoređivao litar vode i litar mlijeka na polici, cijena je bila približno ista. Međutim, to je prošlost, jer će cijene u narednom periodu vjerovatno ići gore", rekao je Vukoje.

S druge strane, uprkos povećanju farmeri nisu zadovoljni otkupnom cijenom.

"Kilogram koncentrata je 1,20 KM, a otkupna cijena mlijeka po litru je 0,80 KM. Ništa dalje ne treba pričati, sve je jasno", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS Vladimir Usorac.

On naglašava da će mnogi farmeri smanjiti proizvodnju zbog niske cijene, ali i suše, koja je načinila veliku štetu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital