OPEC+: Proizvodnju nafte smo smanjili samo iz ekonomskih razloga

17.10.2022. 09:21 / Izvor: HINA
Nafta

Ministar obrane Saudijske Arabije rekao je da je odluka organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC+ o smanjenju proizvodnje donesena jednoglasno i jedino iz ekonomskih razloga.

Ministar obrane Saudijske Arabije rekao je da je odluka organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC+ o smanjenju proizvodnje donesena jednoglasno i jedino iz ekonomskih razloga, što su potvrdili i glavni tajnik organizacije i pojedine zemlje članice.

Princ Khalid bin Salman rekao je da je “zapanjen” optužbama da je Saudijsko Kraljevstvo takvu odluku donijelo zato što “podržava Rusiju u ratu s Ukrajinom”.

"Ovakve lažne optužbe ne dolaze od ukrajinske vlade", objavio je mlađi sin saudijskog kralja na Twitteru.

Glavni tajnik OPEC-a Haitham al-Ghais rekao u nedjelju na konferenciji za novinare u Alžiru da su odluke OPEC+ isključivo “tehničke”.

Niz izjava zemalja izvoznica pokazuje da podržavaju odluku od 5. listopada o smanjenju proizvodnje za 2 milijuna barela na dan, rekao je.

"Pozdravljamo te izjave i one dokazuju da je odluka ispravna”, rekao je novinarima.

Na pitanje može li odluka biti izmijenjena rekao je da “Odluke OPEC+a uvijek ostavljaju prostora za fleksibilnost… ministri su spremni sjesti na avion i doći u Beč”.

Zabrinutost zbog ekonomskih teškoća raste i očekivani sporiji globalni ekonomski rast uzrokuju više poremećaja u ravnoteži između opskrbe i potražnje, rekao je.

OPEC je u srijedu snizio prognoze rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini zbog usporavanja gospodarstva, visoke inflacije i strožih mjera suzbijanja covida 19 u Kini.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je ranije u listopadu razočaranje zbog najave smanjenja proizvodnje nafte i rekao da će “biti posljedica” za Saudijsku Arabiju.

Smanjenje proizvodnje smanjuje ponudu na tržištu i povećava mogućnost rasta cijena goriva prije općih američkih izbora u studenome, na kojima će Bidenovi Demokrati pokušati zadržati kontrolu nad Kongresom i Senatom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital