Inflacija ne posustaje

25.10.2022. 10:24 / Izvor: Glas Srpske
Inflacija

Cijene robe i usluga u Republici Srpskoj za godinu su porasle za 16,1 odsto, ali ta bi cifra, prema najavama, idućih mjeseci mogla biti još veća, zbog čega uporedo sa inflacijom raste i strah stanovništva kako preživjeti sutra.

Cijene robe i usluga u Republici Srpskoj za godinu su porasle za 16,1 odsto, ali ta bi cifra, prema najavama, idućih mjeseci mogla biti još veća, zbog čega uporedo sa inflacijom raste i strah stanovništva kako preživjeti sutra. 

Talasu poskupljenja koji već mjesecima potresa BiH, ali i svijet nema kraja, a predviđanja nisu nimalo optimistična, s obzirom na to da domaće cjenovnike uveliko kroje kretanja na svjetskim berzama, prvenstveno nafte. Prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku RS, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru ove godine, u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su bile više za jedan odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku više za 16,1 odsto.

Statističari su izračunali i da je prošlog mjeseca za kilogram hljeba u prosjeku trebalo izdvojiti 3,21 KM, a u isto vrijeme lani 2,61 KM.

"Kilogram junetine sa kostima u septembru je koštao 12,12 KM, a u istom mjesecu prošle godine 8,53 KM. Za kilogram teletine bez kostiju prošlog mjeseca bilo je potrebno 24,05 KM, a lani 19,91 KM", podaci su Zavoda.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je za “Glas Srpske” da proizvođači mesa zavise od svjetskih berzi, od toga kako će se kretati cijene žitarica i uljarica.

"Ako ne dođe do stabilizacije cijena đubriva, nafte, sjemena i svih drugih inputa, nema ništa od pojeftinjenja, treba očekivati da cijene čak porastu.  S druge strane, moguć je i pad cijena mesa ako inputi pojeftine", rekao je Mitrović, dodavši da dosta zavisi i od cijena mesa koje uvozimo.

Drastično poskupljenje vidljivo je i kod mliječnih proizvoda. Podaci Zavoda pokazuju da je kilogram žutog sira prošlog mjeseca koštao 18,55 KM, a u istom periodu lani 11,32 KM, dok je litar mlijeka koštao u prosjeku 2,03 KM, a lani 1,42 KM. 

Vlasnik mljekare “Dule” iz Bijeljine Duško Cvjetinović kaže za “Glas” da su cijene sirovog mlijeka otišle gore, pa su skočile i cijene proizvoda.

"Šta će se desiti idućeg mjeseca, to niko ne zna, jer sve zavisi od količine mlijeka koja pristigne od poljoprivrednika. Ako mljekari budu tražili više, nije moguće da mi ostanemo sa ovim cijenama proizvoda", rekao je Cvjetinović.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da su cijene osnovnih životnih namirnica odletjele u nebo, pa se može reći da je i hljeb postao luksuz za pojedine stanovnike.

"Dok penzioner sa prosječnim primanjem plati režije i lijekove, ne ostanu ni dvije marke dnevno da preživi. To znači da dnevno ima samo za šnitu hljeba i čašu vode", rekla je Marićeva, dodajući da su građani primorani da podižu kredite i idu u dužničko ropstvo.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da nadležni u BiH inflaciju mogu obuzdati ukidanjem akciza na gorivo.

"Sa druge strane, moramo se okrenuti domaćoj proizvodnji, jer ako se pomogne domaćim proizvođačima da proizvode više, onda će i cijene biti relativno stabilne, ne bi toliko zavisile od uvoznih", rekao je Pavlović.

Prosječna plata

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna neto plata isplaćena u septembru ove godine iznosila je 1.189 KM i u odnosu na avgust nominalno je veća za dva odsto, a realno za jedan odsto. U odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 15,9 odsto, a realno manja za 0,2 odsto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital