Pripajanje društava

Mercator Hrvatska pripojen Konzumu, šta će biti u BiH?

09.01.2023. 09:23 / Izvor: seebiz.eu
Pripajanje društava

Krajem prošle godine Mercatorova hrvatska podružnica Mercator – H pripojena je Konzumu sa kojim je sve više povezana.

Krajem prošle godine Mercatorova hrvatska podružnica Mercator – H pripojena je Konzumu sa kojim je sve više povezana, piše Dnevnik pozivajući se na izvještaj hrvatskog sudskog registra.

Prema neslužbenim podacima, vrijednost posla je oko 140 miliona eura, pri čemu bi se za taj iznos trebale umanjiti finansijske obaveze Mercatora prema Fortenovi, koja je lani refinansirala Mercatorove kredite kod 55 banaka povjerilaca u iznosu od gotovo pola milijarde eura.

Mercator – H, koji je registrovan za djelatnost iznajmljivanja i upravljanja vlastitim ili iznajmljenim nekretninama, u 2021. ostvario je 26 miliona evra prometa, što je 1,7 milijuna eura više nego godinu prije.

Nakon gubitka u 2020. Mercator – H lani je ostvario neto dobit od 1,12 milijuna eura, prenosi Dnevnik i dalje špekuliše o mogućoj prodaji bosanskohercegovačke i srpske kompanije ili još većoj “kontrolu” od strane matične Fortenove i (njenog) hrvatskog Konzuma.

Prema Dnevniku, zajednička nabava već se odvija sa 36 velikih dobavljača, što je sasvim prirodno jer se radi o zajedničkoj trgovačkoj kompaniji.

Nakon zajedničke nabavke mnogih proizvoda, može se očekivati integracija i ostalih poslovnih funkcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital