Poreska uprava Republike Srpske

Naplata javnih prihoda premašila tri milijarde KM

19.01.2023. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Poreska uprava Republike Srpske

Poreska uprava Republike Srpske je u prošloj godini na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 3,103 milijardi maraka.

Poreska uprava Republike Srpske je u prošloj godini na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 3,103 milijardi maraka, što je za 362,1 miliona KM ili 13 odsto više u odnosu na godinu ranije, odnosno za 10 procenata više u odnosu na projekcije naplate za 2022. godinu, izjavio je direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić.

Maričić je istakao da je "ovo prvi put od osnivanja Poreske uprave Srpske i uopšte naplate direktnih poreza u Srpskoj, da je u toku jedne kalendarske godine prikupljeno više od tri milijarde maraka javnih prihoda".

"Upravo takvi podaci pokazuju da su u Republici Srpskoj nastavljena pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta, te da Poreska uprava Srpske pravovremeno provodi aktivnosti na redovnoj naplati, a što se direktno oslikava i na konačno stanje na računu javnih prihoda Srpske", rekao je Maričić.

Maričić je istakao da je, posmatrano po pojedinim grupama javnih prihoda, evidentno da je procentualni rast zabilježen u svim segmentima.

"Tako je naplata direktnih poreza u prošloj godini veća za 32 odsto, doprinosa za 10 odsto, a ostalih javnih prihoda za šest odsto, u odnosu na 2021. godinu. Doprinosi su u protekloj godini naplaćeni u iznosu od 1,967 milijardi maraka, što je za 174,8 miliona KM više nego u 2021. godini, iako je prošle godine došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto", precizirao je Maričić.

Maričić je dodao da je naplata doprinosa za Fond PIO i za Zavod za zapošljavanje veća za po 15 odsto, za Fond dječje zaštite se bilježi povećanje od 16 procenata, dok je naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja na istom nivou kao u 2021. godini.

"Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od oko 643,3 miliona KM, što je za 157,7 miliona maraka više nego godinu ranije. Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 329,8 miliona maraka, što je za 86,7 miliona KM ili 36 odsto više nego 2021. godine. Pored toga, značajan rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 268,1 miliona maraka, što je za 35 odsto više u odnosu na uporedni period", naveo je Maričić.

Prema njegovim riječima, kod ostalih javnih prihoda naplata je iznosila 492,4 miliona maraka, što je za 29,5 miliona KM više u odnosu na godinu ranije, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 18, odnosno 38 procenata, dok je naplata taksi i naknada na nivou prošlogodišnje iako je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi.

"Što se tiče samo decembra prošle godine, naplata je iznosila 287,6 miliona KM, što je za 26,9 miliona maraka ili 10 procenata više nego u istom mjesecu 2021. godine, pri čemu je naplata direktnih poreza i ostalih javnih prihoda veća za po devet odsto, a doprinosa za 11 procenata", rekao je Maričić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital