UNSA se nalazi u prvih 5 posto svjetskih institucija

04.02.2023. 10:09 / Izvor: Avaz.ba
UNSA

UNSA se nalazi u prvih 5 posto svjetskih institucija.

U izdanju Webometricsovog rangiranja za mjesec januar Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1593. mjestu na svjetskoj listi u poretku više od 31 hiljade univerziteta koji su obuhvaćeni skriningom po tri kriterija: utjecaj, otvorenost i izvrsnost, što ga svrstava u prvih 5,1 posto svih univerziteta na ovoj listi.

Kako je za portal "Avaza" rečeno iz Webometricsa Web rangiranje ima globalnu pokrivenost, jer su analizirali više od 32.000 visokoškolskih ustanova iz cijelog svijeta.

"Univerzitet u Sarajevu nalazi se u prvih 5 posto institucija naše skale. Ova pozicija je rezultat kvantiteta i kvaliteta njihovih web sadržaja, učinka njihovih istraživača i međunarodnog uticaja njihovih istraživačkih aktivnosti.", rekli su iz Webometricsa.

Na pitanje koji su kriterijumi za rangiranje istakli su da koriste model zasnovan na omjeru 1:1 između aktivnosti koje obavlja univerzitet i globalnog uticaja ovih aktivnosti.

"Koristimo i bibliometrijske i webometrijske tehnike, izvlačeći podatke iz glavnih međunarodnih naučnih baza podataka i priznavanje sa web stranica trećih strana.", navode.

Univerzitet u Sarajevu napredovao sa 120 mjesta na rang listi u odnosu na 2022. godinu. 

"U novom izdanju povećali smo broj istraživača koji će biti uključeni u rang sa 210 na 310. Za poboljšanje ranga važno je uključiti sve u aktivnosti univerziteta. U trenutnom izdanju prepoznajemo da li više ljudi promoviše otvoreni pristup i otvorenu nauku na Univerzitetu. Ovo takođe promoviše međunarodni uticaj znanja koje generiše Univerzitet.". navode iz Webometricsa.

Inače, "Webometrics Ranking of World Universities" je inicijativa Cybermetrics Lab-a, istraživačke grupe koja pripada Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji.

CSIC je među prvim organizacijama za osnovna istraživanja u Evropi.

CSIC se 2006. sastojao od 126 centara i instituta raspoređenih širom Španije i pri Ministarstvu prosvjete je, a njegov glavni cilj je promoviranje naučnog istraživanja kako bi se unaprijedio napredak naučnog i tehnološkog nivoa zemlje što će doprinijeti povećanju blagostanja građana.

CSIC također igra važnu ulogu u formiranju novih istraživača i tehničara u različitim aspektima nauke i tehnologije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital