Procjena CBBiH

Inflacija će se postepeno smanjivati tokom cijele 2023. godine

22.03.2023. 07:35 / Izvor: Akta.ba
centralna banka

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u četvrtom kvartalu 2022. godine na 1,7%.

Na osnovu raspoloživih zvaničnih statističkih podataka, i informacija sa međunarodnih tržišta objavljenih do 10. marta 2023. godine, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u četvrtom kvartalu 2022. godine na 1,7%.

Usporavanje rasta ekonomske aktivnosti se očekuje prvenstveno zbog slabljenja inostrane potražnje, predstavljenu kroz smanjenje broja narudžbi iz inostranstva, na što ukazuje i smanjenje industrijske proizvodnje te još uvijek visoki inflatorni pritisci.

Ovakva procjena ekonomske aktivnosti u posljednjem kvartalu godine rezultira očekivanim rastom ekonomske aktivnosti u BiH od 3,9% u 2022. godini, što je veoma usklađeno sa projekcijom BDP-a prema srednjoročnom makroekonomskom modelu iz novembra 2022. godine (4,1%). 

"Naše procjene ukazuju na visoke stope inflacije u prvom polugodištu tekuće godine. Na osnovu zvaničnih podataka iz januara 2023. godine, kao i podataka o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli poput cijena hrane i nafte te domaće i strane ekonomske aktivnosti u narednom periodu, očekujemo kako će godišnja inflacija i u prvom kvartalu biti oko 12,6%. Prema zvaničnim statističkim podacima, inflacija potrošačkih cijena je iznosila 14,1% u januaru 2023. godine. Već u narednom kvartalu očekuje se usporavanje inflacije, dijelom i zbog sve izraženijeg baznog efekta iz prethodne godine. Bitan uticaj na kretanje inflacije u narednom periodu mogu imati i promjene cijena električne energije u zemlji", navode iz Centralne banke BiH.

Procijenjena temeljna inflacija u BiH, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, takođe je visoka. U januaru je rast temeljne inflacije u BiH, na godišnjem nivou, procijenjen na 9,8%. U prvom polugodištu 2023. godine očekuje se godišnji rast temeljne inflacije od 8,6%, što implicira da ukupna inflacija u BiH nije visoka, isključivo, zbog rasta cijena roba na međunarodnim tržištima. 

U periodu permanentnih šokova, procjenjivanje kretanja ekonomske aktivnosti i inflacije je veoma neizvjesno, na što ukazuje i svaka nova objava o makroekonomskim projekcijama najvažnijih međunarodnih institucija. 

grafikon

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital