Apple bilježi najlošije rezultate

Drastičan pad prodaje računara na svjetskom tržištu

14.04.2023. 11:04 / Izvor: Agencije
RACUNARI

U prvom tromjesečju ove godine prodano je 56,9 miliona računara, što predstavlja pad od 29 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U prvom tromjesečju ove godine prodano je 56,9 miliona računara, što predstavlja pad od 29 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ovu informaciju objavila je istraživačka kompanija International Data Corporation (IDC), navodeći da je najznačajniji pad zabilježila američka kompanija Apple.

Rezultati u prvom kvartalu ove godine povratak su u razdoblje prije pandemije koronavirusa. U prvom tromjesečju ove godine prodano je 56,9 miliona računara, a u prvom tromjesečju 2022. prodano je oko 80,2 miliona računara.

Lenovo je broj jedan u prodaji, ali su i oni doživjeli pad od 30,3 posto na godišnjem nivou. Negativni rekorder je američki Apple čija je potražnja pala za 40,5 posto. No i dalje drže četvrto mjesto u globalnoj statistici prodaje računara.

Na drugom mjestu HP, a na trećem Dell, a peti je Asus. U međugodišnjoj usporedbi cijelo tržište palo je za gotovo trećinu, tačnije za 29 posto. Tačne podatke o prodaji za prvo tromjesečje ove i prošle godine možete pronaći u tabeli.

RACUNARI

IDC predviđa da bi se tržište moglo početi oporavljati kasnije ove godine i moglo ojačati 2024. ako se ekonomska situacija popravi. IDC očekuje da će tržište rasti jer ljudi žele zamijeniti svoje stare računare, škole žele zamijeniti zastarjele Chromebookove, a kompanije prelaze na modernije računare sa sistemom Windows 11.

No neki analitičari su manje optimistični. Upozoravaju na krizu u bankarskom sektoru i signaliziraju da će američka centralna banka (FED) nastaviti podizati kamatne stope kako bi zaustavila još uvijek visoku inflaciju.

Analitičar Fox Advisorsa Steven Fox ukazao je na široko rasprostranjeno rezanje troškova u kompanijama, prema Yahoo Financeu. Prema njegovim riječima, iz toga je teško zaključiti da se tržište oporavlja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital