Održana sjednica Konkurencijskog vijeća BiH

24.03.2011. 09:21 / Izvor: Fena
Održana sjednica Konkurencijskog vijeća BiH

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine usvojilo je jučer na sjednici Rješenje po Zahtjevu za pokretanje postupka Udruženja drvoprerađivača "Pilana" Han Pijesak, protiv gospodarskog subjekta Javno poduzeća šumarstvo "Šume Republike Srpske" a.d. Sokolac - Šumsko gazdinstvo Visočnik Han Pijesak, radi utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja.

Konkurencijsko vijeće je nakon analize dokumentacije odbilo Zahtjev Udruženja drvoprerađivača "Pilana" Han Pijesak kao neutemeljen.

Konkurencijsko vijeće usvojilo je i Zaključak o odbacivanju Prijave koncentracije gospodarskih subjekata Nestro Petrol a.d. Banja Luka i Rafinerije nafte a.d. Brod.

Prijava je odbačena jer zajedničko ulaganje gospodarskih subjekata ne predstavlja koncentraciju sukladno članku 12. Zakona o konkurenciji.

Usvojeno je i Rješenje o Prijavi koncentracije gospodarskih subjekata Fresenius Medical Care Beteiligunggesellschalt mbH, Bad Homburg, Njemačka i International Dialysis Centers Euromedic Intetnational Group B.V., Nizozemska.

Analizom relevantnih podataka, Vijeće je koncentraciju ocijenilo dopuštenom iz razloga što neće doći do stvaranja i jačanja vladajućeg položaja gospodarskog subjekta na tržištu pružanja usluga dijalize u BiH.

Usvojeno je i Mišljenje na Pravilnik u uvjetima i specifičnosti organizacije obavljanja javnog linijskog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevu.

Na temelju izloženog Konkurencijsko vijeće smatra da Pravilnik nije usaglašen s odredbama Zakona o konkurenciji.

Vijeće je donijelo i Mišljene po Zahtjevu gospodarskog subjekta "Interlignum" d.o.o. Teslić o obvezi podnošenja prijave koncentracije.

Na temelju dostavljenih podataka, Vijeće smatra da uvjeti iz članka 14. stavka (1) nisu kumulativno ispunjeni te da ne postoji obveza prijave koncentracije.

Razmatrano je i Mišljenje po Zahtjevu gospodarskog subjekta Delhaize "The Lion" Nederland B.V., Nizozemska o obvezi podnošenja prijave koncentracije.

Konkurencijsko vijeće smatra da učesnici koncentacije ne ispunjavaju kumulativne uvjete iz članka 14. stavak (1) točka a) i b) Zakona te ne postoji obveza prijave koncentracije.

Zakon o konkurenciji primjenjuje se već šest godina radi zaštite konkurencije slobodnog bosanskohercegovackog tržista, saopćeno je iz Konkurencijskog vijeća BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital