SAOPĆENO

Bundesbank: Oporavak njemačke ekonomije težak

16.06.2023. 13:57 / Izvor: Agencije
BANAKRSTVO

Njemačka ekonomija teško se oporavlja od kriza iz protekle tri godine, upozorila je centralna banka, prognoziravši blagi pad aktivnosti u ovoj godini i snizivši procjenu rasta u 2024. zbog viših kamatnih stopa i slabije konkurentnosti.

Njemačka ekonomija teško se oporavlja od kriza iz protekle tri godine, upozorila je centralna banka, prognoziravši blagi pad aktivnosti u ovoj godini i snizivši procjenu rasta u 2024. zbog viših kamatnih stopa i slabije konkurentnosti.

"Njemačka ekonomija teško će se oporaviti od kriza iz prethodne tri godine. Još osjeća posljedice visoke inflacije, iako bar taj pritisak slabi", saopćila je centralna banka u izvještaju, prenosi Hina.

Očekuju da će se ekonomska aktivnost u ovoj godini neznatno smanjiti, za 0,3 posto, blaže no što su procijenili u decembru, zahvaljujući nižim cijenama energije.

U 2024. ekonomija bi trebalo porasti za 1,2 posto i za 1,3 posto u 2025.

"Rast će u 2024. i 2025. biti slabiji no što se očekivalo prije pola godine zbog viših kamatnih stopa i smanjene konkurentnosti", stoji u izvještaju.

Monetarna politika

Inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi za usporedbu članica EU trebala bi u ovoj godini iznositi 6,0 posto i biti znatno niža no što su prognozirali u decembru. Osjetno je snižena i procjena za 2024., na 3,1 posto.

"Odlučne mjere monetarne politike važne su za suzbijanje ekonomskih i društvenih rizika dugotrajnije inflacije", rekao je predsjednik Bundesbanka Joachim Nagel.

Bundesbank zagovara strogu monetarnu politiku, unatoč dubokoj krizi u njemačkoj industriji.

Iako su cijene energije u međuvremenu pale, temeljna je inflacija i dalje visoka, naglasio je njemački guverner, referirajući se na stopu inflacije koja ne uključuje cijene hrane i energije.

Visoka inflacija mogla ukorijeniti budu li plate i profiti rasli još snažnije, upozorio je.

Evropska centralna banka upozorila je u četvrtak da su dobit kompanija i više plate, dijelom zbog jednokratnih podrški, sve važniji izvor inflacije u eurozoni, uz posljedice poskupljenja energije u prethodnom razdoblju i pojačanu potražnju nakon pandemije, posebno u sektoru usluga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital