Najnovija Forbesova lista

Oni su najbogatiji na svijetu

04.12.2023. 15:50 / Izvor: Akta.ba
bogati

Skoro polovina svih milijardera je siromašnija nego prije godinu dana.

Dionice u opadanju, ranjeni jednorozi i rastuće kamate prevedene su u godinu pada za najbogatije ljude svijeta.

Globalno, izbrojali smo 2.640 desetocifrenih bogatstava, što je manje u odnosu na 2.668 prošle godine, piše američki Forbes.

Sveukupno, milijarderi planete sada vrijede 12,2 biliona dolara, što je pad od 500 milijardi dolara sa 12,7 biliona u martu 2022.

Skoro polovina liste je siromašnija nego prije godinu dana, uključujući Elona Muska, koji je sa 1. pao na 2. mjestu nakon njegove skupe akvizicije Twittera koja je potpomogla potonuću Teslinih dionica.

Bernard Arnault, šef giganta luksuznog brenda  LVMH, zauzima prvo mjesto, najbogatije osobe na svijetu, što je prvi put da građanin Francuske vodi na listi.

Sjedinjene Države se i dalje mogu pohvaliti sa najviše milijardera, i to njih 735 članova liste ukupne vrijednosti 4,5 biliona dolara.

Kina (uključujući Hong Kong i Makao) ostaje druga, sa 562 milijardera vrijednih 2 biliona dolara, a slijedi Indija, sa 169 milijardera vrijednih 675 milijardi dolara.

"Za izračunavanje neto vrijednosti koristili smo cijene dionica i kurseve od 10. marta 2023. U nastavku pogledajte potpunu listu svjetskih milijardera i našu metodologiju. Za svakodnevno ažurirane neto vrijednosti svih 2.640 milijardera, pogledajte našu rang listu milijardera u realnom vremenu.", piše Forbes. 

Prvih 10 milijardera svijeta

Cijelu listu sa detaljima možete pogledati ovdje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital