ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

U RS bez posla ostalo više od 18.000 radnika

15.12.2023. 07:36 / Izvor: Nezavisne novine
RS

Bez posla tokom 11 mjeseci ove godine u Republici Srpskoj ostala je 18.321 osoba.

Bez posla tokom 11 mjeseci ove godine u Republici Srpskoj ostala je 18.321 osoba, te se tako u odnosu na isti period lani po osnovu prestanka radnog odnosa na birou našlo manje građana.

Kako su za "Nezavisne novine" istakli iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, ove godine je zabilježeno 3,9 odsto manje prijava po navedenom osnovu u odnosu na 11 mjeseci 2022. godine, kada je bilo prijavljeno 19.070 osoba.

Prema razlozima prestanka radnog odnosa ove godine, najveći broj otkaza, njih 6.427, prema podacima Zavoda, bilo je po osnovu prestanka rada na određeno, a zatim slijede 3.892 otkaza gdje su radnici ostali bez posla jer su bili tehnološki višak.

"Sporazumni prekid radnog odnosa zabilježen je kod 3.411 osoba", istakli su iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Prema njihovim podacima, najveći broj otkaza zabilježen je u prerađivačkoj industriji, gdje je bez posla ostao 4.431 radnik, a zatim slijede veleprodaja i maloprodaja, odnosno popravka vozila i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, gdje je bez posla ostalo 3.025 radnika.

Takođe, na birou se na osnovu prestanka radnog odnosa našlo i skoro 3.000 radnika iz oblasti ostalih društvenih, socijalnih i ličnih uslužnih djelatnosti, dok je skoro 2.000 radnika bez posla ostalo u sektoru hotela i restorana.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, za "Nezavisne novine" ističe da broj otkaza ujedno nije i manji broj radnih mjesta, već da je zapravo riječ o prelascima radnika iz firme u firmu.

"Smanjen broj je dobar znak da radnici manje mijenjaju firme, da su se popravili uslovi u preduzećima pa da se smanjuju razlozi za promjene", rekao je Trivić.

On dodaje da je zabrinjavajuće to što određene grane imaju probleme u smislu nedostatka posla već duži period.

Kako ističe, oni sada drže radnike na čekanju, ali ukoliko dođe do povećanja minimalca, jedan dio poslodavaca će im biti primoran dati otkaz.

"Drastično povećanje minimalca će donijeti probleme koje trenutno niko niti sagledava niti razumije. Čekat ćemo da vidimo šta će Vlada zaključiti", rekao je Trivić.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe za "Nezavisne novine" da oko 4.500 otkaza u prerađivačkoj industriji sugeriše na određeni problem u padu tražnje u Evropskoj uniji.

"Ono što je zabrinjavajuće u ovom trenutku imajući u vidu trenutni status nivoa narudžbi koje imamo i neizvjesnosti po tom pitanju, vrlo lako je moguće da takav negativan trend imamo i u narednim mjesecima. Vidjećemo šta će se dešavati sa padom tražnje za robom koju proizvodi naša prerađivačka industrija u narednom periodu, ali je izvjesno da potencijalno možemo imati velike probleme", naveo je on.

Kako je dodao, izazov je svako povećanje minimalca preko onoga što ukazuju makroekonomski pokazatelji.

"Ono što je izvjesno jeste da bi takve vrste nepravilnosti uticale i na povećanje broja ljudi koji bi mogli ostati bez posla u prerađivačkoj industriji", rekao je Aćić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital