Ured za reviziju institucija BiH

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH nije dovoljno funkcionalno ni transparentno

17.01.2024. 08:59 / Izvor: Akta.ba
MKP BiH

Revizija je provedena s ciljem da se ispita efikasnost Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka na temu: "Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija BiH – studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine".

Revizija je provedena s ciljem da se ispita efikasnost Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (MKP BiH) u uspostavljanju funkcionalnog sistema povjeravanja javnih poslova iz svoje nadležnosti.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH ( MKP), u oblastima za koje ne raspolaže kapacitetima, povjerilo je obavljanje dijela administrativnih i stručnih poslova iz svoje nadležnosti drugim institucijama ili privrednim asocijacijama. 

Povjereni javni poslovi iz nadležnosti MKP-a se odnose na sljedeće poslove: 

  • obavljanje administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila, dijelova, uređaja i opreme vozila,
  • obavljanje administrativnih i tehničkih poslova u oblasti certifikacije vozila,
  • usklađivanje međunarodnih i međuentitetskih redova vožnje,
  • stručno osposobljavanje upravitelja prijevoza i vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu,
  • izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola.

Mediji upozoravaju na netransparentnost načina na koji MKP vrši povjeravanje javnih poslova drugim institucijama ili privrednim asocijacijama.

Pitanje povjeravanja javnih poslova iz nadležnosti MKP-a je više puta bilo predmet rasprave i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Princip transparentnosti ima važnu ulogu u funkcionisanju organa javne uprave. 

Izvještaji finansijske revizije ukazuju na to da postoje problemi u vezi s prikupljanjem i raspolaganjem prihodima po osnovu obavljanja povjerenih javnih poslova.

Naime, u izvještajima finansijske revizije za MKP je ukazivano na nedostatke u procesu prikupljanja i raspodjele prihoda prikupljenih po ovom osnovu.

Ovakve prakse negativno se odražavaju na efikasnost upravljanja javnim finansijama i funkcionisanje institucija BiH. 

Nalazi revizije Ureda ukazuju na to da funkcionalni sistem povjeravanja javnih poslova iz nadležnosti MKP-a nije efikasno uspostavljen.

MKP nije osigurao usaglašenost i dosljednu primjenu relevantnog regulatornog okvira.

MKP nije transparentno i blagovremeno preduzimao aktivnosti na povjeravanju javnih poslova drugim institucijama ili privrednim asocijacijama.

Također, MKP nije uspostavio funkcionalan sistem nadzora vršenja povjerenih javnih poslova.

Utvrđene slabosti u procesu povjeravanja javnih poslova iz nadležnosti MKP-a drugim institucijama i privrednim asocijacijama mogu dovesti do nesigurnosti u kontinuitetu pružanja javnih usluga i slabljenja povjerenja građana i privrednih subjekata u rad institucija BiH. 

Preporuke su upućene MKP-u koji vrši povjeravanje obavljanja dijela administrativnih i stručnih poslova iz svoje nadležnosti drugim institucijama ili privrednim asocijacijama.

Realizacijom datih preporuka unaprijedit će se aktivnosti na osiguranju efikasnosti MKPa u uspostavljanju funkcionalnog sistema povjeravanja javnih poslova iz svoje nadležnosti, čime bi se omogućila konkurencija te osiguralo kvalitetnije pružanje usluga građanima BiH.

Također, implementacija preporuka ove revizije trebala bi doprinijeti realizaciji Ciljeva održivog razvoja. Ured za reviziju je, u skladu s odredbama Zakona o reviziji institucija BiH, dostavio Nacrt izvještaja institucijama koje su bile obuhvaćene provedenom revizijom.

Ovim institucijama je, u skladu sa Zakonom, ostavljena mogućnost da daju svoje komentare i primjedbe na Nacrt izvještaja. Komentare i primjedbe na Nacrt izvještaja je dostavilo Ministarstvo komunikacija i prometa. U dostavljenim komentarima nisu iznesene nove činjenice ili dokazi koji bi uticali na izmjenu nalaza i zaključaka navedenih u Nacrtu izvještaja.

Dio komentara koji su tehničke prirode ili doprinose jasnijoj prezentaciji nalaza su prihvaćeni i isti su uvršteni u konačan izvještaj.

Informacije o nalazima do kojih se došlo, zaključcima i preporukama ove revizije mogu se naći u kompletnom izvještaju koji je dostupan na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital