Za radnike u RS-u

Naknada za topli obrok iznosit će 10,04 KM u neto iznosu

23.01.2024. 13:43 / Izvor: Akta.ba
topli

Naknada za topli obrok radnicima u RS kojima se isplaćuje u novcu za svaki radni dan od sutra će iznositi 10,04 KM u netu, odnosno 16,46 KM u brutu.

Naknada za topli obrok radnicima u Republici Srpskoj kojima se isplaćuje u novcu za svaki radni dan od sutra će iznositi 10,04 KM u netu, odnosno 16,46 KM u brutu, saopšteno je iz republičkog Saveza sindikata.

U Savezu sindikata Republike Srpske navode da je ovo najmanji iznos naknade toplog obroka, te da Kolektivnim ugovorom, Sindikat i poslodavac mogu utvrditi i veći iznos naknade za topli obrok.

Ukoliko radnik u toku mjeseca ima 22 radna dana, topli obrok mu iznosi 220,88 KM u netu, ako kod poslodavca nije organizovana ishrana – pripremanje toplog obroka ili isporuka toplog obroka putem lica registrovanog za usluge keteringa, pojašnjavaju u Savezu sindikata.

Ukoliko je ishrana organizovana putem keteringa ili se topli obrok priprema u vlastitim restoranima kod poslodavca, vrijednost toplog obroka mora biti u neto iznosu od 9,56 KM.

Zakonska obaveza svih poslodavaca u realnom sektoru u Republici Srpskoj je da isplaćuju naknadu troškova toplog obroka, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana.

U Savezu sindikata Republike Srpske podsjećaju da je visina naknade za topli obrok utvrđena odlukom Vlade Republike Srpske o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku i iznosi 0,85 odsto prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan, a u slučaju obavljanja prekovremenog rada, dužeg od tri časa dnevno, radnik ima pravo na još jedan dodatni topli obrok.

Prema obavještenju Republičkog zavoda za statistiku od 22. januara ove godine, prosječna bruto plata za 2023. godinu iznosila je 1.937 KM.

Savez sindikata Republike Srpske poziva sve radnike, članove Sindikata da prijave svaku vrstu zloupotrebe od poslodavaca - neisplaćivanje naknade za topli obrok, isplaćivanje toplog obroka u manjem iznosu, kako bi zaštitili njihova prava putem regionalnih kancelarija Službe za besplatnu pravnu pomoć Sindikata. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital