Dio populacije tone u dugove

Bh. populacija tone u dužničko ropstvo: Za godinu se zadužili 1,48 milijardi KM

21.02.2024. 08:52 / Izvor: Avaz.ba
Novac

Ukupni krediti veći su za 247,4 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec.

Nastavlja se trend rasta ukupnih kreditnih zaduženja u BiH, ali, dok dio populacije tone u dugove, ostatak na svojim računima čuva milijarde. Prema posljednjim podacima Centralne banke BiH, ukupni krediti na kraju decembra prošle godine iznosili su 23,55 milijardi KM, dok su istovremeno ukupni depoziti čak 31,11 milijardi KM.

Veći depoziti

Ukupni krediti veći su za 247,4 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na decembar 2022. za čak 1,48 milijardi maraka.

Depoziti su veći za 172,4 miliona KM u odnosu na novembar, a čak 1,88 milijardi u odnosu na decembar 2022. godine. Rast iznosa na računima registriran je kod stanovništva (1,48 milijardi) i privatnih preduzeća (928,2 miliona).

"Kod fizičkih osoba obično se radi o dugoročnim kreditima, vjerovatno najviše stambena zaduženja. Nažalost, trend rasta cijena puno je brži od trenda rasta plaća, pa je vrlo teško uštedjeti i na Zapadu, u mnogo boljim uvjetima, a kamoli u našim, i ovakvu situaciju stalno će pratiti trend zaduženja. Dobro je sve dok su zaduženja na onom nivou da se redovito servisiraju", kaže prof. dr. Nikola Papac s Ekonomskog fakulteta u Mostaru.

Pozitivne promjene

Zato bi početak pregovora o članstvu u EU bio izuzetno značajan i u ekonomskom smislu.

"Društveno-politički procesi koji bi nas otvorili definitivno bi donijeli puno pozitivnih promjena, lakše stvaranje partnerstava, pojednostavljenu politiku distribucije proizvoda i usluga, jer imamo igrača za europske utrke u poslovnom smislu", kaže prof. dr. Nikola Papac.

Rast rezervi

Na kraju prošle godine porasle su i devizne rezerve Centralne banke BiH. Iznosile su 16,29 milijardi KM i veće su za 605,1 milion u odnosu na prethodni mjesec, te za 224 miliona KM u odnosu na decembar 2022. godine.

Depoziti su veći za 172,4 miliona KM u odnosu na novembar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital