U 2023.

Evropska centralna banka zabilježila prvi godišnji gubitak u dvije decenije

23.02.2024. 10:13 / Izvor: Agencije
eib

Banka je registrirala značajne rashode kamata na ključne obaveze, dok prihodi od kamata na aktivu nisu držali korak.

Evropska centralna banka (ECB) je u 2023. godini zabilježila prvi godišnji gubitak u posljednjih 20 godina, pošto je prijavila minus od 1,3 milijarde eura za prošlu godinu.

Banka je registrirala značajne rashode kamata na ključne obaveze, dok prihodi od kamata na aktivu nisu držali korak pošto mnoge kamate imaju fiksne stope ili duge rokove dospijeća, prenosi Tanjug.

Gubitak bi bio još veći da Evropska centralna banka prošle godine nije iskoristila cjelokupnu rezervu za finansijske rizike od 6,6 milijardi eura.

Evropska centralna banka je saopštila na svojoj web stranici da očekuje dalje gubitke u narednih nekoliko godina koji neće utjecati na “njenu sposobnost da vodi efikasnu monetarnu politiku”, prije nego što se vrati na održiv profit.

Kamatne stope

Zvaničnici Evropske centralne banke složili su se na posljednjem sastanku da je preuranjeno razgovarati o smanjenju kamatnih stopa uprkos nedavnim signalima da se inflacija širom eurozone smanjuje, navodi se u bilješkama objavljenim na stranici ECB-a.

Oni su izrazili zabrinutost da bi takav potez mogao biti preuranjen i da bi potencijalno mogao da omete ili odgodi blagovremeni povratak inflacije na željeni nivo.

Bilješke potiču sa sastanka Evropske centralne banke koji je održan 24. i 25. januara.

Upravno vijeće Evropske centralne banke je na kraju pomenutog januarskog sastanka odlučilo da zadrži referentnu kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja na 4,5 posto, kamatnu stopu na depozite na četiri posto i marginalnu kamatnu stopu na 4,75 posto.

Banka je tada saopštila da ranija povećanja kamatnih stopa i dalje utječu na pooštravanje uvjeta finansiranja, smanjuju tražnju i time utiču na pad inflacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital