Ojačani izlaze iz gospodarske krize: Dobar početak nove poslovne godine za Bosch

11.05.2011. 12:30 / Izvor: eKapija.ba
Ojačani izlaze iz gospodarske krize: Dobar početak nove poslovne godine za Bosch

Grupa Bosch dobro je započela 2011. godinu u kojoj slavi svoj jubilej i unatoč nesigurnostima uslijed događaja u Japanu i dalje vidi povoljne perspektive rasta i prihoda. "Posljedice katastrofe u Japanu danas se još ne mogu konkretno procijeniti. Ali mi smo i dalje uvjereni da ćemo u 2011. po prvi puta premašiti iznos od 50 milijardi eura", izjavio je Franz Fehrenbach, predsjednik rukovodstva poduzeća Bosch, na konferenciji za tisak održanoj Stuttgartu 14.travnja 2011. na temu bilance. Boschev cilj i dalje je postizanje rendite prije oporezivanja od 7 do 8% od prometa. Kvartalni podaci potvrđuju ovu prognozu: cjelokupni promet na području poslovanja s tehnologijama i uslugama povećao se tijekom prva tri mjeseca ove godine u usporedbi s prethodnom godinom za oko 15 posto.

Sva tri poslovna sektora ostvarila su u tom periodu značajan rast prometa. Dobar razvoj odražava se u zapošljavanju: do kraja 2011. broj Boschevih zaposlenika u cijelom svijetu trebao bi se s 15 000 povećati na oko 300 000. Više od polovice radnih mjesta trebalo bi se otvoriti u Aziji-Pacifiku, a od toga 5900 u Kini. Bosch želi zaposliti još 3800 djelatnika u Istočnoj Europi i Turskoj kao i 1000 u Sjevernoj Americi te 800 u Južnoj Americi. U Njemačkoj Bosch želi tijekom godine otvoriti 900 radnih mjesta.

Pozitivno raspoloženje u poduzeću trenutačno su zasjenili događaji u Japanu. Među gotovo 8000 Boschevih zaposlenika u Japanu nije bilo žrtava potresa i njegovih posljedica. I materijalne štete na 36 Boschevih lokacija nisu bile pretjerane. "Trenutačno očekujemo da će posljedice katastrofe u Japanu samo privremeno opteretiti rast svjetskog gospodarstva“, naglasio je Fehrenbach. „Međutim, isprepletenost proizvodnje, osobito u automobilskoj industriji, velika je – također i kod Boscha."

Ostale nesigurnosti za svjetsko gospodarstvo proizlaze iz cijena sirovina i utjecaja tečaja. Financijski direktor dr. Stefan Asenkerschbaumer zatražio je posebno u pogledu eura: "Sada se mora ubrzati konsolidacija proračuna u državama Eurozone i to uz potporu djelotvornih mehanizama sankcija".

Brzi povratak na razinu prije krize

Globalna konjunktura u 2010. razvijala se znatno bolje nego što se prvobitno očekivalo. Bosch je stoga u protekloj godini povećao svoj promet za 24 % na 47,3 milijarde eura, nadmašivši tako razinu prije krize iz 2007. godine već za oko milijardu eura. Rezultat prije oporezivanja dosegao je u godini o kojoj se izvještava 3,5 milijarde eura u usporedbi s gubitkom od 1,2 milijarde eura iz prethodne godine. Rendita od prometa 2010. godini iznosila je prije oporezivanja 7,4% pa se tako već opet nalazila u ciljanom rasponu rezultata.

Strategija potvrđuje – sva područja poslovanja pokazuju rast

Franz Fehrenbach smatra da se potvrdila dugoročna usmjerenost poduzeća: "Naša strategija fokusirane diverzifikacije, pojačane internacionalizacije i održive inovacijske snage ostaje nepromijenjena. Ona je osnova našeg dinamičnog rasta". To potvrđuje dobar poslovni razvoj svih triju poslovnih sektora.

Na području tehnike za motorna vozila Bosch je 2010. povećao promet za 29 % na 28,1 milijardu eura i dosegao rezultat prije odbitka kamata i poreza (EBIT) od 2,3 milijarde eura. Tako je ovo područje ostvarilo najveća poboljšanja. Osim ponovno dobrog iskorištenje zbog ekonomskog oporavka ovdje su važnu ulogu odigrale i jaka potražnja za inovativnim proizvodima i znatni napori za ponovnim povećanjem konkurentnosti.

Mogućnosti za rast na području tehnologije za motorna vozila Fehrenbach opisuje dobrima. Ponovno rastuća potražnja za dizelskim pogonima u Zapadnoj Europi donosi prednost poduzeću. Bosch stoga za svoje common rail sustave ubrizgavanja do 2015. očekuje povećanje broja komada za 10 % godišnje. Ubrizgavanje benzina također ima uzlaznu putanju: njezin udio opreme u svjetskoj proizvodnji automobila utrostručit će se do 2015. na 18 %. U kombinaciji s turbo punjenjem izravno ubrizgavanje benzina omogućuje „smanjenje dimenzija“: manji motori s manjim cilindrima omogućuju jednaki učinak i manju potrošnju. Dinamično se razvija i tržište turbo punjača na ispušne plinove koje Bosch otvara sa zajedničkim poduzećem Bosch Mahle Turbo Systems GmbH & Co. KG.

Daljnji rast Fehrenbach također vidi i za sigurnosne sustave poput elektroničkog programa stabilnosti ESP®. U međuvremenu su 34 zemlje donijele regulative koje propisuju zaštitu od okretanja u svim novim vozilima. One će tijekom sljedećih mjeseci stupiti na snagu u mnogim europskim zemljama, SAD-u i Australiji. Bosch i dalje želi nastaviti promociju elektrifikacije pogona: poduzeće za to godišnje izdvaja 400 milijardi eura. Oko 800 inženjera radi na ovom području. Bosch će do 2013. godine kod 12 proizvođača automobila pokrenuti seriju od 20 projekata za elektromobilnost. Najnoviji je projekt planirano osnivanje zajedničkog poduzeća s društvom Daimler AG za razvoj i proizvodnju elektromotora za e-vozila u Europi. Bosch i Daimler potpisali su odgovarajuću izjavu o namjerama i pokrenuli pregovore o ugovoru.

Poslovni sektor industrijske tehnike postigao je najveću stopu rasta i to unatoč oporavku konjunkture koji je započeo tek sredinom protekle godine: promet je narastao za 30% na 6,7 milijardi eura. Pritom je važnu ulogu odigrao konsolidacijski učinak kroz uključivanje s društvom aleo solar AG. Bez tog učinka rast prometa na području industrijske tehnike iznosio je dobrih 20%. Iznadprosječan rast prometa zabilježilo je i poslovno područje za solarnu energiju Solar Energy. Bosch očekuje da će se globalni volumen tržišta fotovoltaika udvostručiti do 2015. "Za daljnji napredak troškova potrebna nam je ekonomija razmjera", smatra Fehrenbach. "Novi pogon u Arnstadtu koji otvaramo u lipnju 2011. predstavlja važan korak. Sljedeća lokacija očekuje se u Aziji. Poslovni sektor za industrijsku tehniku za 2010. ponovno ostvaruje pozitivni EBIT od 90 milijuna eura, i to nakon značajno negativnog rezultata iz prethodne godine.

Na području robe široke potrošnje i graditeljske tehnologije Bosch je u 2010. ostvario promet od 12,5 milijardi eura. To predstavlja povećanje od 10%. S EBIT-om od oko 740 milijuna eura ovaj se poslovni sektor razvijao vrlo dobro. Za 2011. Bosch i dalje predviđa pozitivan trend, upravo kod potražnje za robom široke potrošnje poput energetski učinkovitih kućanskih aparata i električnih alata. Dodatni poticaj odjelu toplinske tehnike pružit će uvođenje izuzetno kompaktnog hibridnog uređaja, koji sjedinjuje prednosti plinskog kondenzacijskog uređaja i dizalice topline zraka.

Poticanje širenja međunarodne prisutnosti

Bosch je 2010. imao mogućnost daljnjeg širenja svojeg položaja u rastućoj regiji Azija-Pacifik. Promet se povećao za 43% na 11 milijardi eura. Tako je grupa Bosch po prvi puta u toj regiji ostvarila udio prometa od 23% koji bi u nadolazećim godinama trebao narasti na 30%. Na ovim temeljima Bosch će u razdoblju od 2011. do 2013. godine uložiti oko 2 milijarde eura u regiju Azija-Pacifik. Od togu polovica otpada na lokacije u Kini. Poduzeće 20. travnja 2011. otvara novu centralu u Šangaju. Tamo će do kraja 2012. biti zaposleno oko 2 000 djelatnika.

I u Sjevernoj i Južnoj Americi poduzeće je 2010. godine ostvarilo snažan napredak. U Sjevernoj Americi društva su nakon dulje teške faze napokon ponovno ostvarila pozitivan rezultat. U Južnoj Americi promet u 2010. godini već je bio veći od prometa prije krize, u 2007. godini. Bosch u Americi općenito vidi dobre prilike za rast. Zapravo, posao u SAD-u profitira prvenstveno od poticanja čišćih energija kao i od propisa kojima se zahtijeva manja potrošnja goriva.

Promet u Europi dosegao je prošle godine 27,7 milijardi eura. Ta regija je s udjelom u prometu od 59 posto još uvijek najvažniji oslonac za Bosch. Oko 70 posto investicija u dugotrajnu materijalnu imovinu pripisat će se 2011. europskim lokacijama. Na primjer, Bosch će još u ovoj godini započeti s izgradnjom centra za temeljno istraživanje i razvoj u Renningenu kod Stuttgarta.

Bosch jača usluge

Osim globalnog proširenja poslovanja, proširit će se i ponuda usluga. Bosch veliki potencijal između ostalog vidi u umrežavanju uređaja, sustava i usluga preko „Interneta za prodaju robe i usluga“. Razna područja primjene mogu se naći upravo na područje graditeljske tehnologije i energetike.

S uslugama će također dalje rasti i područje sigurnosnih sustava. U planu su dva nova komunikacijska centra u Rusiji i Kini. Takvih servisni centara na svijetu je ukupno 21. Bosch u ovoj godini na tom području očekuje rast za gotovo 20 posto.

Investicije u budućnost i dalje rastu

Bosch će u ovoj godini potrošiti više od 7 milijardi eura za osiguravanje budućnosti, a od toga više od 4 milijarde eura za istraživanje i razvoj kao i gotovo 3 milijarde eura za dugotrajnu materijalnu imovinu. U 2010. proračun za istraživanje i razvoj težio je 3,8 milijardi eura, investicije su iznosile 2,4 milijarde eura. Značajni veliki projekti, kao što je proizvodna poluvodiča u Reutlingenu ili povećanje kapaciteta za fotovoltaik postrojenja realizirani su za vrijeme gospodarske krize.

"Oko 45 posto našeg istraživanja i razvoja cilja na proizvode koji čuvaju naš okoliš i naše resurse. Njihov udio u našem prometu iznosi već oko 40 posto i dalje će se povećavati", rekao je Fehrenbach. Tako je Bosch 2010. sa sustavima za regenerativne energije, kao što su fotovoltaik postrojenja, sustavi solarnog grijanja ili energija vjetra, dosegao volumen poslovanja od 1,5 milijardi eura i na tim područjima zapošljava više od 5 000 radnika.

Broj zaposlenika koji u svijetu rade na području istraživanja i razvoja porastao je 2010. godine na više od 34 000. "Imamo jaku momčad zahvaljujući kojoj nastaju uvijek nove varijante „Tehnologije za život", naglasio je Dr. Volkmar Denner, Boschev direktor za istraživanje i razvoj. "Još ćemo više ojačati ako umrežimo svoje kompetencije". Dalje navodi da umrežavanje ima sasvim različite dimenzije. Tako Bosch jača suradnju svojih razvojnih inženjera i inovatora na različitim područjima poslovanja i u različitim regijama, kako bi udruženim znanjem stvorio sinergije. Jedan od primjera za umreženu suradnju je „Diesel Hydraulic Control“ (hidraulična kontrola za dizel motore) za prijenosne radne strojeve koje su zajedničkim snagama razvili Boscheva poslovna područja Drive and Control Technology i Diesel Systems. Ta kontrola ispunjava najavljene norme o emisijama i istovremeno štedi oko 20 posto goriva.

Boschevo važno područje budućnosti je energetska elektronika koja će biti potrebna između ostalog za upravljanje i regulaciji energetskih strujanja između ostalog u električnim automobilima. Samo na tom području u Boschu radi oko 750 razvojnih inženjera. To poduzeće je zajedno s dvije visoke škole iz regije Stuttgarta osnovalo studijski i istraživački centar za energetsku elektroniku u Reutlingenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital