Aerodrom Ljubljana: Ovogodišnje poslovanje iznad očekivanja

22.08.2013. 12:31 / Izvor: seebiz.eu
Aerodrom Ljubljana: Ovogodišnje poslovanje iznad očekivanja

Najveća slovenska zračna luka Aerodrom Ljubljana objavila je rezultate poslovanja u prvoj polovici godine u kojima je vidljiv rast neto dobiti za 50% u odnosu na isto razdoblje lani.

Najveća slovenska zračna luka Aerodrom Ljubljana objavila je rezultate poslovanja u prvoj polovici godine u kojima je vidljiv rast neto dobiti za 50% u odnosu na isto razdoblje lani, čime je pri 2,98 milijuna EUR nadmašen plan menadžmenta za 1,5 milijuna EUR. Poslovni prihodi porasli su 1,9% u odnosu na prvu polovicu 2012., također nadmašivši očekivanja uprave, dok su troškovi smanjeni za 5,4% što je rezultiralo poboljšanjem operativne dobiti za 51,8%. EBITDA je u promatranom razdoblju također ostvarila rast od 9,5%, čime je dosegla razinu od 5,2 milijuna EUR i maržu od gotovo 35%. Skok neto dobiti za 50% podigao je neto maržu s 13,6% u prvoj polovici prošle godine na 20,1%.

Porast prihoda zračne luke dolazi od povećanja putničkog i teretnog prometa, kako od strane domaćeg operatera Adria Airways tako i od stranih avio-kompanija, među kojima su najveći Wizz Air, Turkish Airlines... Iako je Adria Airways ostvario manje letova, koristio je veće zrakoplove i prevezao veći broj putnika, naglašeno je u izvještaju, uz dodatak da je porast broja putnika prekinuo dvogodišnji negativni trend. Ipak, prihod po putniku smanjen je za 4,8% u promatranom razdoblju.

Aerodrom Ljubljana utrostručio je razinu investicija u prvoj polovici godine na 2,68 milijuna EUR. Iako je to u skladu s prognozama u poslovnom planu 2013-2017, izgradnja novog putničkog terminala suočena je s odgodama, što će biti i jedna od tema na nadolazećoj Glavnoj skupštini društva u rujnu.

Aerodrom Ljubljana jedna je od 15 kompanija koje je slovenska vlada stavila na listu za privatizaciju. Država je vlasnik 50,67% dionica, dok državni fondovi KAD i SOD drže dodatne udjele od 7,36% i 8,82%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital