Proizvodnja domaćih pivara u prvom polugodištu pala za 8 % - Uvoznici pokupili pjenu

Kapital / IZVJEŠTAJI

Proizvodnja domaćih pivara u prvom polugodištu pala za 8 % - Uvoznici pokupili pjenu

11.08.2009. 09:33 / Izvor: Nezavisne novine

Proizvodnja piva u pet domaćih pivara pala je u prvom polugodištu ove godine za oko osam odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a bh. pivari kao glavne razloge navode nekontrolisan uvoz i ekonomsku krizu koja je uticala na smanjenje prodaje.

Domaće pivare u prvih šest mjeseci 2008. proizvele su 469.731 hektolitar piva, dok je proizvodnja u istom periodu ove godine stala na 431.473 hektolitra. Prema procjenama, u BiH se godišnje popije nešto više od 2,5 miliona hektolitara piva, a više od 60 % se uvozi. Procjenjuje se da naše tržište piva vrijedi oko 400 miliona KM godišnje.

Pivari kažu da je negativni balans u potrošnji piva posljedica prekomjernog uvoza piva od kojeg domaći proizvođači nisu zaštićeni.

"U cijelom regionu potražnja za pivom pada, jer u vrijeme ekonomske krize ljudi sve manje kupuju pivo. Naše tržište i proizvodnju će, međutim, uništiti uvoz", kaže Derviš Mulić, izvršni direktor prodaje "Bihaćke pivovare".

Direktna posljedica prekomjernog uvoza, kaže Mulić, je svođenje domaćih brendova samo na lokalna ili u najboljem slučaju regionalna tržišta.

Pet pivara u BiH, "Sarajevska", "Banjalučka", "Tuzlanska", "Bihaćka" i "Pivovara Grude", zapošljavaju oko 1.400 radnika i proizvode uglavnom smanjenim kapacitetom. U tim pivarama kažu da bi iskorištavanjem kapaciteta kojima raspolažu mogli zaposliti još oko 2.000 radnika.

"Godišnji kapacitet pet pivara u BiH je oko 2,5 miliona hektolitara piva, što je dovoljno da podmirimo kompletno tržište, ali zbog uvoza na tržištu učestvujemo samo sa oko 40 % i godišnje proizvedemo oko milion hektolitara", kaže Mulić.

Prema njegovim riječima, u takvoj situaciji najviše ispaštaju građani, jer je nepisano pravilo da na 1.000 hektolitara proizvedenog piva idu jedan ili dva zaposlena radnika. Prvi čovjek "Bihaćke pivovare" otkriva i raritet na našem tržištu na kojem pivopije često imaju i nacionalni kriterijum prilikom izbora omiljenog piva.

"Na pad domaće proizvodnje u velikoj mjeri utiče i svijest potrošača. U RS se godišnje popije oko 200.000 hektolitara piva iz Srbije, a u Hercegovini popije oko 120.000 hektolitara piva iz Hrvatske", kazao je Mulić.

U "Banjalučkoj pivari" kažu da im je prodaja u prvom polugodištu 2009. pala za oko dva odsto na 121.000 hektolitara sa 124.000 hektolitara iz istog prošlogodišnjeg razdoblja.

"Ekonomska kriza je uticala na pad potražnje za pivom, a samim tim i pad proizvodnje", kaže Milka Trubarac, portparol "Banjalučke pivare".

I u "Banjalučkoj pivari" kažu da bilježe pad proizvodnje zbog prekomjernog uvoza piva apelujući na nadležne institucije da konačno uzmu u razmatranje brojne inicijative i zahtjeve domaćih pivara.

Udruženje pivara pri Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH uputilo je prije pet mjeseci Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zahtjev za uvođenje mjera protiv prekomjernog uvoza piva, ali još nisu dobili odgovor.

"Zahtjev pivara je potpuno argumentovan i u skladu sa CEFTA sporazumom, ali iz Ministarstva nema odgovora. Za to vrijeme nekontrolisan uvoz uništava pivare u BiH", kaže Igor Gavran, ekspert STK BiH.

On ističe da je ekonomska kriza uticala na pad proizvodnje u domaćim pivarama, ali da je ključni problem prekomjeran uvoz i nesređeno bh. tržište na kojem predstavnici inostranih kompanija mogu raditi šta hoće.

"Damping cijene, nepoštovanje Zakona o zaštiti potrošača, neispravne deklaracije i druge nepravilnosti samo su neki od pokazatelja da uvoznici rade šta žele", kaže Gavran i dodaje da je pivarski lobi u BiH vrlo moćan.

Pad prodaje piva zabilježen je u prvom polugodištu ove godine i u svim zemljama bivše Jugoslavije. U Hrvatskoj je potrošnja piva u prvih šest mjeseci pala za devet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, u Srbiji je pad iznosio 13 %, dok je u Sloveniji ostvaren rast od dva procenta.

U tim zemljama, međutim, uvozna piva zauzimaju znatno manji dio tržišnog kolača. U Hrvatskoj na uvozna piva otpada oko deset odsto tržišta, u Srbiji je udio inostranog piva četiri odsto, a u Sloveniji čak 98 % potrošnje otpada na domaće pivo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital