Jednošalterski sistem donio porast: Registrovano 207 novih kompanija

13.02.2014. 10:38 / Izvor: SRNA
Jednošalterski sistem donio porast: Registrovano 207 novih kompanija

U Republici Srpskoj registrovano je 207 privrednih subjekata od 1. novembra prošle godine kada je počeo jednošalterski sitem registracije preduzeća, izjavila je Srni direktor APIF-a Jelena Ćetković.

U Republici Srpskoj registrovano je 207 privrednih subjekata od 1. novembra prošle godine kada je počeo jednošalterski sitem registracije preduzeća, izjavila je Srni direktor Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ Jelena Ćetković.

Ona je precizirala da je u Banjaluci registrovano 95 preduzeća, Bijeljini 45, Doboju 29, Istočnom Sarajevu 26 i u Trebinju 12 privrednih subjekata.

"Zahvaljujući jednošalterskom sistemu registracije, građani mogu osnovati preduzeće u 11 poslovnica APIF-a za samo tri dana. Odluka o osnivanju je besplatna i dostupna je na našoj internet stranici, a njena ovjera kod notara košta 3,5 KM", rekla je Ćetkovićeva.

 Prema njenim riječima, građani tvrde da im je u ranijem načinu registracije preduzeća, najveći problem bio stalno vraćanje za dopunu dokumenata, odlazak na nekoliko različitih adresa, suda, Poreske uprave, Zavoda za statistiku, te stalno čekanje u redovima.

Ona ističe da je strankama od ogromnog značaja ukidanje sudskih i administrativnih taksi, te mnogo manji troškovi registracije preduzeća. "Registracija za najjednostavnija preduzeća, kao što je DOO košta od 150 do 200 KM, umjesto dosadašnjih 1.530 KM, a osnivački kapital je sa 2.000 KM smanjen na jednu marku", naglasila je Ćetkovićeva.

Ona je dodala da su do sada najčešće otvarana jednočlana društva, te istakla da je pri kraju izrada softvera, zahvaljujući kojem će se u svakom trenutku znati kakvo je preduzeće i u kojem dijelu Srpske registrovano.

"Do kraja ove ili početkom naredne godine biće moguća i elektronska registracija preduzeća. Stranke će moći putem interneta, bez dolaska na šalter, da predaju zahtjev za registraciju preduzeća i na isti način dobiju rješenje", naglasila je Ćetkovićeva.

Prema njenim riječima, preduslov za to je izmjena Zakona o elektronskom potpisu. Ćetkovićeva je podsjetila da je APIF, prvi put u Republici Srpskoj i BiH, počeo formiranje registra privrednih subjekata.

 "Uz registar finansijskih izvještaja i jedinstveni registar računa privrednih subjekata, koje već vodimo i sada uz registar privrednih subjekata, imaćemo kompletniju sliku čitave privrede Republike Srpske", rekla je Ćetkovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital