RS: Najbolje plaćeni u finansijskim organizacijama

Kapital / IZVJEŠTAJI

RS: Najbolje plaćeni u finansijskim organizacijama

U Republici Srpskoj u decembru najviše prosječne neto plate u iznosu od 1.266 KM isplaćene su u finansijskim organizacijama i veće su za 1,36 odsto u odnosu na novembarske.

23.01.2015. 15:21 / Izvor: SRNA

U Republici Srpskoj u decembru najviše prosječne neto plate u iznosu od 1.266 KM isplaćene su u finansijskim organizacijama i veće su za 1,36 odsto u odnosu na novembarske.

Najniže plate primili su zaposleni u administrativnim i pomoćnim djelatnostima u prosječnom iznosu od 508 KM, a izuzetno niske prosječne neto plate u decembru imali su zaposleni u građevinarstvu - 518 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije - 566 KM, te u istom iznosu i u ugostiteljstvu.

Niske prosječne neto plate u decembru prošle godine primili su zaposleni u prerađivačkoj industriji u iznosu od 612 KM, u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 613 KM, trgovini 614 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da je decembarska sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj koštala 1.849 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata u ovom mjesecu od 836 KM pokrivala sa 45,21 odsto.

Ukupne potrošačke cijene u decembru u odnosu na novembar 2014. godine u Republici Srpskoj bile su manje za 0,6 odsto.

Uprkos činjenici da je kraj 2014. godine obilježilo značajno smanjenje cijena goriva u Republici Srpskoj, cijene proizvoda i usluga sadržanih u sindikalnoj potrošačkoj korpi ostale su gotovo na istom nivou kao i prethodnih mjeseci.

U Savezu sindikata navode da to još jednom potvrđuje praksu proizvođača i trgovaca koji su, kako kažu, revnosni da povećaju cijene kada dođe do najmanjeg rasta cijene goriva na svjetskom tržištu, a da smatraju da nema osnova za smanjenje cijena kada se cijene goriva značajno smanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital