RS: Registrovano 24.681 gazdinstvo

13.02.2015. 11:20 / Izvor: SRNA
RS: Registrovano 24.681 gazdinstvo

U Republici Srpskoj do kraja prošle godine obnovu registracije izvršilo je ukupno 24.681 poljoprivredno gazdinstvo, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U Republici Srpskoj do kraja prošle godine obnovu registracije izvršilo je ukupno 24.681 poljoprivredno gazdinstvo, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Više od 20.000 registrovanih gazdinstava čine nekomercijalna, dok su ostala komercijalna gazdinstva i poslovni subjekti, a ukupan registrovani posjed iznosi više od 120.000 hektara.

Upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar korisnika podsticajnih sredstava je preduslov za ostvarivanje prava na novčane podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela.

U planu programa rada Ministarstva poljoprivrede za ovu godinu navedeno je razdvajanje razvojnog od socijalnog aspekta unapređenja poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno značajnu novčanu podršku imaće registrovana poljoprivredna gazdinstva koja su tržišno orijentisana - poslovni subjekti i komercijalna gazdinstva.

"To će se ogledati kroz podršku tekućoj proizvodnji i podršku dugoročnim ulaganjima /u višegodišnje zasade, objekte, mehanizaciju, opremu.../ radi povećanja obima i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje. Cilj je i da što više nekomercijalnih gazdinstava pređe u kategoriju komercijalnih", ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Iz Ministarstva navode da postoji potreba za izmjenom trenutnog načina utvrđivanja osnovice za doprinose /30 odsto prosječne bruto plate/, kao i analiza opravdanosti obaveznog dodatnog plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, jer između gazdinstava postoje velike razlike u obimu proizvodnje i ostvarenim prihodima.

O ovoj temi je održano niz sastanaka između predstavnika resornih ministarstava, Poreske uprave, Fonda za zdravstveno osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Srpske, na kojima je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahtijevalo izmjene zakona o doprinosima, o PIO i o zdravstvenom osiguranju, ali još nema konačnog dogovora.

Trenutno, nosioci nekomercijalnih i komercijalnih gazdinstava su obavezni plaćati doprinose za zdravstveno osiguranje, čak i ukoliko su prethodno zdravstveno osigurani po drugom osnovu.

Obaveza plaćanja doprinosa za PIO odnosi se na nosioca komercijalnog gazdinstva starosti do 50 godina, kao i na nosioce starije od 50 godina života, pod uslovom da je na dan prijave na osiguranje navršio ili da do 65 godina života može navršiti najmanje 15 godina staža osiguranja.

Proces registracije poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj započeo je 2007. godine, a obnova registracije po novom sistemu u novembru 2013. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital