Nelegalno duhansko tržište: Šverc pojede pola penzija

18.06.2015. 09:20 / Izvor: Oslobođenje

BiH je četvrta u regiji po visini prihoda od akciza na cigarete sa 400 miliona eura godišnje. Svaki put kada su budžeti pod pritiskom za nove prihoda, vlade odluče povećati akcize, kaže Pekez.

Duhanska industrija budžetima zemalja zapadnog Balkana godišnje donese 2,3 milijarde eura prihoda. BiH je četvrta u regiji po visini prihoda od akciza na cigarete sa 400 miliona eura godišnje.

"Za duhansku industriju slobodno možemo reći da je sakupljač poreza jer od cijene svake paklice cigareta 90 posto ide državi na ime poreza”, kazao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija Japan Tobacco Internationa  (JTI).

Prema njegovim riječima, svaki put kada su budžeti pod pritiskom za nove prihoda, vlade odluče povećati akcize. Međutim, ako taj rast akciza prelazi kupovnu moć građana, onda se javlja tražnja za jeftinijim proizvodima, odnosno za proizvodima na koje se ne plaćaju porezi - ilegalnim proizvodima. Naravno, istovremeno se javlja i ponuda i onda se država vraća na početak - gubi prihod.

"Godišnje se na Balkanu uzgoji 50.000 tona duhana, što znači da se duhan svugdje može nabaviti. Oko 15 posto prometa duhanskih proizvoda na Balkanu je u ilegalnoj zoni, tako da je šverc najveći snabdjevač tržišta, a većina toga je rezani duhan", rekao je Pekez.

Evropska unija traži od zemalja Balkana da usklade akcize sa onima u EU, međutim, vlade bi morale opreznije pristupati tome, a s druge strane energičnije krenuti u borbu protiv šverca.

Istina, ima određenih pomaka u tom smjeru, zaplijena ilegalnog rezanog duhana u 2014. godini  u regionu bila je četiri puta veća nego u 2013. godini. Već u prvih pet mjeseci 2015. zaplijenjeno je devet puta više nego u celoj prošloj godini (1.446 tona naspram 162 tona). Međutim, to i nije neka utjeha ako se uzme u obzir da u regionu do sada nije izrečena ni jedna presuda za krivično djelo šverca duhana.

Koliki su gubici zbog ilegalne trgovine najbolje govori podatak da na tri najveća tržišta zapadnog Balkana - Hrvatskoj, Srbiji i BiH, države izgube prihod od oko 400 miliona eura na godišnjem nivou, što je iznos od kojeg može da se isplati milion penzija u Srbiji, pola miliona penzija u BiH i više od 330.000 penzija u Hrvatskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital