NO Adrisa predložio traženje strateškog partnera za TDR

02.12.2014. 12:22 / Izvor: seebiz.eu
NO Adrisa predložio traženje strateškog partnera za TDR

Nadzorni odbor Adris grupe na današnjoj je sjednici donio odluku o prijedlogu Glavnoj skupštini za donošenje Odluke o strateškom restrukturiranju dijela imovine tvrtke.

Nadzorni odbor Adris grupe na jučerašnjoj je sjednici donio odluku o prijedlogu Glavnoj skupštini za donošenje Odluke o strateškom restrukturiranju dijela imovine tvrtke.

Time će, ukoliko Skupština prihvati prijedlog odluke Nadzornog odbora, započeti proces traženja mogućeg partnerstva za TDR.

Tim odlukama prethodila je analiza stanja u duhanskoj strateškoj poslovnoj jedinici i rizika daljnjeg poslovanja u uvjetima krajnje koncentracije svjetske duhanske industrije te analiza mogućih strateških opcija za održivost TDR-a: nastavak samostalnog poslovanja, spajanje sa sličnim tvrtkama i prodaja dijela vlasništva TDR-a,  koje je Upravi Adrisa i Nadzornom odboru predočila Uprava TDR-a.  

Po okončanju procesa, a s obzirom da su moguće i vlasničke promjene, Glavna skupština će još jednom odlučivati o prihvatljivosti ponuđenog rješenja.

Ovakvu radikalnu transparentnost u vođenju procesa strateškog restrukturiranja dijela imovine tvrtke, Uprava Adrisa drži potrebnom i opravdanom s obzirom na činjenicu da je Adris grupa pravni slijednik Tvornice duhana Rovinj koja je, nakon provedene  privatizacije, bila, a i danas je, u pretežitom vlasništvu svojih zaposlenika, bivših zaposlenika i umirovljenika, te, zbog činjenice, da Adris grupa u svom uspješnom poslovanju baštini korporativne vrijednosti Tvornice duhana Rovinj.

Uprava Adrisa svojom odlukom predložila je također da Nadzorni odbor i Glavna skupština pri donošenju odluka iz svoje nadležnosti osobito imaju u vidu socijalnu odgovornost za zaposlenike, odnosno da svaka odluka koja se donese o TDR-u obvezno znači i zadržavanje proizvodnje u Kanfanaru, te da, i materijalno i vrijednosno,  bude u funkciji daljnjeg rasta i razvoja Adris grupe. 

Inače, ideja o prodaji TDR-a nije novost, a u medijima se ranije ove godine kao najizgledniji kupac najčešće navodio Japan Tobacco International, ali i investitori iz Kine (China National Tobacco Corporation) te Koreje (Korean Tobacco).

Prodaja duhanskog poslovanja za Adris postaje nužna, jer je upitno koliko dugo još može odolijevati sve snažnijoj konkurenciji velikih multinacionalnih kompanija te pooštrenoj regulaciji i nametima. Prihodi iz te djelatnosti su za Grupu u 2013. iznosili 1.317m HRK što predstavlja pad od 19% u odnosu na godinu ranije, dok je EBITDA pala 34%.

Od 2009. prihodi iz ove djelatnosti bilježe sve niže vrijednosti te su do 2013. ukupno pali 43%.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti