Proslavljeni hrvatski dizajner kupio zgradu bivšeg tekstilnog pogona u Oprtlju

13.08.2022. 09:57 / Izvor: Akta.ba
bruketa

Svjetski nagrađivani dizajner kupio je zgradu u Oprtlju gdje se do 2020. nalazio tekstilni pogon tvrtke Era koja je u međuvremenu ugašena.

Svjetski nagrađivani dizajner kupio je zgradu u Oprtlju gdje se do 2020. nalazio tekstilni pogon tvrtke Era koja je u međuvremenu ugašena.

Bruketa je zapravo kupio dvije čestice od kojih je ona na kojoj se nalaze zgrada i dvorište velika 3.499 četvornih metara, te susjednu oranicu od 4.099 kvadrata. Nekretnine nije kupio kao privatna osoba već preko zagrebačke tvrtke Fabbrica Tessile, koja je registrirana za djelatnost iznajmljivanja i upravljanja vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup, piše Glas Istre.

Poznati hrvatski dizajner Davor Bruketa, suvlasnik agencije Bruketa&Žinić&Grey, kupio je zgradu u Oprtlju gdje se do 2020. nalazio tekstilni pogon tvrtke Era koja je u međuvremenu ugašena. Bruketa je zapravo kupio dvije čestice od kojih je ona na kojoj se nalaze zgrada i dvorište velika 3.499 četvornih metara, te susjednu oranicu od 4.099 kvadrata. Svjetski nagrađivani dizajner to nije kupio kao privatna osoba već preko zagrebačke tvrtke Fabbrica Tessile, koja je registrirana za djelatnost iznajmljivanja i upravljanja vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup. U toj tvrtki Bruketa je suvlasnik s Martinom Fras, koja je ujedno i jedina članica Uprave.

Bruketu smo zamolili da nam otkrije što će biti sa zgradom, hoće li se u Oprtlju baviti turizmom, budući da djelatnost tvrtke Fabbrica Tessile sugerira to. "Nemam što otkriti jer još ne znam što ćemo s tom nekretninom. I dalje razmišljamo. Kad budem znao, rado ću vam otkriti", rekao nam je.

Valja podsjetiti da je tekstilna industrija nekada za Oprtalj bila prilično važna, pogotovo u tako maloj sredini gdje nije bilo nikakve druge industrije. Naime, neki podaci govore da je tvrtka Nova istarska trikotaža iz Novigrada, koja je tu djelovala prije spomenute Ere, zapošljavala oko 30 žena. No, tekstilna je industrija u cijeloj zemlji pokleknula pa je i u Oprtlju doživjela istu sudbinu. Tvrtka Era ugašena je 2020., a njezinu imovinu u Oprtlju kupila je zagrebačka firma.

Leo Bazjak, načelnik Oprtlja, potvrđuje nam da je 90-ih tekstilna industrija puno značila za tu sredinu, budući da je zapošljavala toliko ljudi. Što se tiče Brukete, kaže nam da se proslavljeni dizajner do sada nije obraćao Općini pa ni Bazjak ne zna kakva sudbina čeka bivši tekstilni pogon.

Bruketa je inače u Istri rado viđen gost. Agencija Bruketa&Žinić&Grey surađivala je s nekim od ponajboljih istarskih poduzetnika i najvećih firmi. Konkretno, dizajnirala je nagrađivanu ambalažu za maslinovo ulje braće Chiavalon iz Vodnjana, radila projekte za TDR i Istragrafiku, a valja spomenuti i suradnju s Motovun Film Festivalom. Neki nam izvori govore da se Bruketa raspitivao za još neke nekretnine u Istri, ali nije nam poznato je li ne koncu nešto i kupio, osim ove zgrade u Oprtlju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti