Nova tvrtka preuzima sve Inine benzinske pumpe

24.11.2015. 12:42 / Izvor: HRT
Nova tvrtka preuzima sve Inine benzinske pumpe

Ina Maloprodajni servisi od 1.veljače 2016. preuzimaju upravljanje postajama.

Novi model upravljanja benzinskim crpkama Ine, kojom će od 1. veljače 2016. godine upravljati novoosnovana tvrtka Ina Maloprodajni servisi, javlja HRT.

Ina prelazi na franšizni model sustava upravljanja mrežom benzinskih postaja, takozvani PSUM model. Franšizni model upravljanja predviđa da će se poslovanje benzinskim postajama dati poduzetnicima na operativno upravljanje u segmentu maloprodaje. U franšizi je u ovom trenutku 60 Ininih benzinskih postaja, još osam do deset benzinskih postaja bit će u realizirano tijekom siječnja 2016. godine.

Prijelazak u novu tvrtku prihvatilo je 69 posto radnika, a novim ugovorima je predviđeno smanjenje plaće od 25 posto. Preostalih 700-tinjak radnika koji nisu prihvatili prelazak u novu tvrtku bit će zbrinuti kroz program predviđen kolektivnim ugovorom i dobit će otpremnine. No, naglašava Maja Rilović, predsjednica sindikata Inaš, svi su radnici imali mogućnost dobiti nove poslove.

Oko 700 nepopunjenih radnih mjesta prodavača bit će popunjeno novim zapošljavanjem s tržišta rada kako bi INA MS osigurali nesmetani rad svih benzinskih postaja, a na raspisani natječaj pristiglo je više od 4500 molbi, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama tvrtke.

Uštedom na plaćama financirat će se modernizacija

Promjene koje donosi Sporazum o poslovno održivom modelu upravljanja maloprodajnom mrežom omogućit će Ini da bude konkurentnija na maloprodajnom tržištu te će otvoriti prostor za nastavak snažnog investicijskog ciklusa koji je započeo prije nekoliko godina, najavljeno je u priopćenju objavljenom krajem srpnja ove godine, kada su Sindikati i INA potpisali navedeni sporazum.

Na upit novinara HRT-a u emisiji Studio 4 zašto se Ina odlučila na otvaranje tvrtke Ina Maloprodajni servisi, Rilović je kazala kako su upravljačka prava u rukama MOL-a. “U Hrvatskoj po tom pitanju nije ništa promijenilo i ta upravljačka prava, ma koliko mi držali da oni nisu sukladni našim zakonima, su takva. U samom MOL-u koji drži upravljačka prava najveće hrvatske naftne kompanije, sve su benzinske postaje u franšizi” objašnjava Rilović, "a novim modelom upravljanja Ina smanjuje troškove rada i namjera povećati učinkovitost na benzinskim postajama. Osnovna je intenca da se ta sredstva koja ostaju kao ušteda na plaćama usmjere na modernizaciju benzinskih postaja."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital