Optimizacija poslovanja

INA i MOL korak bliže preuzimanju OMV-a Slovenija

14.03.2023. 14:25 / Izvor: Agencije
ina

Kompanije INA i MOL korak su bliže preuzimanju OMV-a Slovenija.

Kompanije INA i MOL korak su bliže preuzimanju OMV-a Slovenija. Budući da je za transakciju potrebno odobrenje za spajanje, MOL grupa prodaje 39 svojih benzinskih pumpi u Sloveniji kako bi se preuzimanje moglo provesti, objavila je INA.

Dvije kompanije su 2021. godine postigli dogovor o preuzimanju OMV-ovog udjela od 92,25 posto u OMV-u Slovenija, u kojem INA već ima udio od 7,75 posto. Taj će se udio, u skladu s ugovorom koji INA ima s MOL-om, povećati na 33 posto. Transakcija podliježe odobrenju koncentracije, pa MOL prodaje 39 svojih pumpi u Sloveniji, prenosi Hina.

"MOL grupa sklopila je 9. ožujka 2023. kupoprodajni ugovor sa Shellom za više benzinskih postaja u Sloveniji. Transakcija obuhvaća ukupno 39 benzinskih postaja – od kojih neke pripadaju kompaniji MOL-u Slovenija, a neke OMV-u Slovenija. To je jedna od ključnih stavki pri dobivanju pozitivne odluke Europske komisije za MOL-ovo predloženo preuzimanje OMV-a Slovenija, koje je ranije najavljeno", navodi INA.

Tim korakom, kako se ističe, "MOL grupa potvrđuje svoju predanost ispunjavanju svih zahtjeva u pogledu tržišne konkurentnosti koje je postavila Europska komisija te izražava spremnost za dovršetak procesa preuzimanja u narednim mjesecima".

OMV Slovenija d.o.o. upravlja drugom po veličini maloprodajnom mrežom koja broji 120 benzinskih pumpi u cijeloj Sloveniji i posluje pod četiri različite robne marke – OMV, Euro Truck i Avanti/Diskont. U transakciju ulazi i veleprodajno poslovanje preuzete kompanije.

Drugi po veličini distributer goriva

Transakcijom, kako se navodi, "profitirat će Inini kupci koji će uživati u poznatim visokokvalitetnim gorivima i vrhunskoj usluzi na znatno više lokacija u susjednoj zemlji".

"Preuzimanje poslovanja OMV-a Slovenija omogućit će kompanijama INA i MOL iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i prerađivačkih kapaciteta u široj regiji srednje Europe u većoj mjeri nego danas", zaključeno je u objavi.

Austrijski OMV je početkom februara 2021. godine objavio da namjerava prodati slovenski dio kompanije, a u sklopu optimizacije poslovanja i restrukturiranja.

Četiri mjeseca kasnije, INA i su postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog 92,25-postotnog udjela u OMV-u Slovenija, a transakcija uključuje 120 maloprodajnih mjesta u Sloveniji i veleprodaju preuzete kompanije.

OMV je sa 120 benzinskih pumpi drugi po veličini distributer naftnih derivata u Sloveniji, nakon ljubljanskog Petrola koji ima 318 benzinskih stanica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital