Hrvatska naftna i plinska kompanija

Hrvatska INA gradi postrojenje za biogas vrijedno 40 miliona eura

10.01.2024. 10:23 / Izvor: Akta.ba
Ina

INA je saopćila da planira uložiti oko 40 miliona eura u postrojenje za proizvodnju bioplina/biometana koje koristi poljoprivredni otpad.

Hrvatska naftna i plinska kompanija INA saopćila je da planira uložiti oko 40 miliona eura (46 miliona dolara) u postrojenje za proizvodnju bioplina/biometana koje koristi poljoprivredni otpad dok nastoji transformirati industrijsku zonu Sisak u središnjoj Hrvatskoj u centar obnovljive energije, piše SeeNews.

INA, koja je u Sisku vodila rafineriju nafte s gubitkom, planira samofinancirati veći dio projekta i traži sufinansiranje od Instrumenta za oporavak i otpornost Europske unije.

Kompanija je trenutno u procesu odabira izvođača za projektiranje i izgradnju objekata te dobivanja internih saglasnosti, navodi INA u pisanoj izjavi za SeeNews.

Identifikovana je dovoljna količina poljoprivrednog otpadnog materijala za objekat, a potpisani su ugovori sa potencijalnim dobavljačima.

Kada se daju konačna odobrenja za izgradnju objekta, dobavljačima materijala bit će ponuđeni komercijalni ugovori.

Izgradnja ovakvih objekata obično traje između dvije i tri godine, ističu iz kompanije.

INA je već izgradila solarnu elektranu snage 2,6 MW u Sisku, koja je trenutno u probnom radu.

Osim toga, u razmatranju su i drugi projekti koji uključuju obnovljive izvore energije, saopštila je kompanija.

INA je u maju pustila u probni rad solarnu elektranu Virje snage 10,2 MW, u sjevernoj Koprivničko-križevačkoj županiji, u skladu s težnjom prema prelasku na obnovljive izvore energije.

Tada je INA najavila planove za istraživanje geotermalne energije, proizvodnju zelenog vodika, unaprjeđenje projekata za kontinuirano skladištenje ugljičnog dioksida i procjenu potencijala energije vjetra u Jadranskom moru.

"Virje, smješteno u sjevernoj Koprivničko-križevačkoj županiji, drugo je po veličini u Hrvatskoj s instaliranom snagom od 10,2 MW, priključnom snagom od 9 MW i očekivanom godišnjom proizvodnjom od 12.225 MWh", navodeli su tada u saopćenju INA-e.

Mađarska naftna i plinska grupa MOL najveći je dioničar INA-e s udjelom od 49,08 posto, a slijedi je hrvatska vlada sa 44,84 posto.

INA-nim dionicama se posljednji put trgovalo u petak, završivši na zagrebačkoj burzi za 1,60 posto na 492 eura. ($ = 0,913 eura)

INA-Industrija Nafte d.d. inače je među najvećim kompanijama u JIE. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije