Počeo otkup duvana: U Šamcu otkupljeno 20 tona

20.08.2016. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Počeo otkup duvana: U Šamcu otkupljeno 20 tona

Polјoprivredna zadruga "Obudovac" iz Obudovca počela je sa otkupom duvana tipa Virdžinija i za nekoliko dana otkupila 20 tona.

Polјoprivredna zadruga "Obudovac" iz Obudovca počela je sa otkupom duvana tipa Virdžinija i za nekoliko dana otkupila 20 tona. Kvalitet je zadovolјavajući,  kaže direktor PZ "Obudovac" Maksim Petrović.

"PZ je za ovu godinu ugovorila 105 ha duvana tipa „Virdžinija“ i 15 ha duvana tipa Berlej. Berlej će nešto kasnije da bude u otkupu i na osnovu tih preliminarnih posmatranja na terenu očekujemo otkup od oko 180 tona oba robna tipa", kaže Petrović.

Petrović kaže da je na određenim parcelama zbog padavina bilo više vlage nego što je potrebno, te su imali štete.

"Duvan je osiguran, imali smo oko desetak lјudi i štetu od grada, od pet do 25 %. Izvršena je procijena i određivanje kolika je to šteta i to je sve u postupku. Mi osiguravamo duvan u ime svih naših kooperanata, tj. kolektivno osiguranje, na koje proizvođači rado pristaju", kaže Petrović.

Prema riječima Petrovića, otkupna cijena duvana je zadržana iz prethodnih godina.

Za prvu klasu „Virdžinije“ četiri KM, a „Berleja“ 3,10 KM za prvu klasu.

"Oni kooperanti koji ispune ugovorene obaveze zadruga stimuliše sa još 0,30 feninga po kg za nabavku energenata. Na zalihama imamo trenutno 50 tona „Virdžinije“. Prethodnih desetak dana imali smo kupce iz duvanskog kombinata iz Podgorice i očekujemo njihovo izjašnjavanje ovih dana", kaže Petrović dodajući da očekuju i kupce iz fabrike duvana iz Banja Luke, odnosno njihove predstavnike iz Bugarske, da dođu da pogledaju kvalitet nove proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital